Deutsche Bank: Τα μετρητά είναι δεινόσαυρος αλλά δεν θα εξαφανιστούν

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023


Τα μετρητά είναι «δεινόσαυρος», αλλά δεν θα εξαφανιστούν, καταλήγει μελέτη της Deutsche Bank για το μέλλον του χρήματος.
Ο γερμανικός επενδυτικός οίκος πιστεύει ότι τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν, αλλά είναι απίθανο να γίνουν μία mainstream μέθοδος πληρωμής. Αντίθετα, τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών θα γίνουν mainstream. Όμως ακόμα και μετά από αυτά, η Deutsche Bank επιμένει ότι δεν θα δούμε το τέλος των μετρητών.

Στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποίησε ο οίκος με τη συμμετοχή 8.250 καταναλωτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, τα μετρητά παραμένουν μια δημοφιλής μέθοδος πληρωμών και πάνω από το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα μετρητά θα υπάρχουν για πάντα. «Η σύντομη απάντηση είναι ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος», σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, μπροστά στα σενάρια που θέλουν το χρήμα να εξαφανίζεται.




Σύμφωνα με τον οίκο, τα μετρητά σε κυκλοφορία έχουν αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια και οι Αμερικανοί, για παράδειγμα, εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό.




Ασφαλώς, η χρήση των μετρητών στις πληρωμές βρίσκεται σε πτώση, με την πανδημία του κορωνοϊού να επιταχύνει την τάση αυτή κατά 4-5 χρόνια. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Deutsche Bank δείχνουν ότι τα μετρητά βρίσκονται σε πτώση από το 2019, αλλά παραμένουν δημοφιλή, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πληρωμές με μετρητά αυξήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία το 2022 (αύξηση 7%).

Στους καταναλωτές αρέσει η ευκολία των μετρητών, καθώς αυτή η μέθοδος πληρωμής είναι αποδεκτή σχεδόν παντού. Στις ΗΠΑ, ένας στους δύο λέει ότι αυτός είναι ο λόγος που προτιμά να πληρώνει με μετρητά.











Επιπλέον, όταν χρησιμοποιούν μετρητά, οι καταναλωτές νιώθουν ασφαλείς και διατηρούν την ιδιωτικότητά τους, με τα στοιχεία αυτά να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους Γερμανούς.



Βέβαια, τα στοιχεία σχετικά με την κυκλοφορία και τη χρήση των μετρητών παρουσιάζουν μεγάλη ανομοιομορφία ανάμεσα στις διαφορετικές χώρες. Η χώρα όπου κυκλοφορούν τα περισσότερα μετρητά (ως προς το ΑΕΠ) είναι η Ιαπωνία (βέβαια ακόμα και αυτή παρουσιάζει μείωση τελευταία), ενώ η οικονομία όπου τα μετρητά τείνουν να εξαφανιστούν είναι η Σουηδία. Εκεί, μόλις το 8% των συναλλαγών γίνεται με μετρητά.


Η πανδημία επιτάχυνε τη στροφή στις ψηφιακές πληρωμές

Τα στοιχεία της Deutsche Bank αποτυπώνουν τη στροφή στις ψηφιακές μεθόδους πληρωμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι πληρωμές με μετρητά μειώθηκαν σε όλες τις χώρες που εξετάστηκαν.



Ειδικά τα ψηφιακά πορτοφόλια και οι πληρωμές μέσω digital wallets σε smartphones γνώρισαν μεγάλη άνοδο, με όσους τις προτιμούν να επικαλούνται τον παράγοντα της ευκολίας, αφού δεν χρειάζεται να έχουν μαζί τους χρήματα και να βγάλουν το πορτοφόλι από την τσέπη ή την τσάντα τους για να πληρώσουν.



Όπως θα περίμενε κανείς, η Generation Z και οι Millennials είναι πιο εξοικειωμένοι με τα digital wallets, καθώς αυτός είναι ο προτιμώμενος τρόπος πληρωμής για το 13% στις ηλικίες 18-34 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 11% στις ΗΠΑ.

Deutsche Bank: Τα μετρητά είναι δεινόσαυρος αλλά δεν θα εξαφανιστούν-8

πηγή

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template