Το σχέδιο της Meta για την Ευρώπη: Instagram και Facebook χωρίς διαφημίσεις αλλά με 13 ευρώ/μήνα

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Θα πληρώνατε σχεδόν 13 ευρώ τον μήνα για να χρησιμοποιείτε το Instagram στο τηλέφωνό σας χωρίς διαφημίσεις;
Τι θα λέγατε για 16 ευρώ για να έχετε πρόσβαση στο Instagram και στο Facebook από προσωπικό υπολογιστή;

Αυτό είναι το ποσό της μηνιαίας συνδρομής που θέλει η Meta Platforms, η μητρική των δύο εφαρμογών, να χρεώσει στους Ευρωπαίους, εάν δεν συμφωνήσουν να αφήσουν την εταιρεία να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή τους δραστηριότητα για να τους προβάλλει στοχευμένες διαφημίσεις, σύμφωνα με μια πρόταση που έκανε ο κολοσσός των social media τις τελευταίες εβδομάδες στις ρυθμιστικές αρχές.

Οπως μεταδίδει η Wall Street Journal, η πρόταση είναι ένα «παιχνίδι» της Meta στο πλαίσιο της απάντησής της στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απειλούν να περιορίσουν την ικανότητά της να εμφανίζει στους χρήστες εξατομικευμένες διαφημίσεις χωρίς να ζητά πρώτα τη συναίνεσή τους, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την κύρια πηγή εσόδων της.

Οι αξιωματούχοι της Meta εξέθεσαν το σχέδιο σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο με τις ρυθμιστικές αρχές απορρήτου στην Ιρλανδία και τις ρυθμιστικές αρχές ψηφιακού ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο έχει κοινοποιηθεί και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, με σκοπό να συνεισφέρουν και αυτές.


Η Meta είπε στις ρυθμιστικές αρχές ότι ελπίζει να εφαρμόσει το σχέδιο —το οποίο αποκαλεί SNA, ή συνδρομή χωρίς διαφημίσεις— τους επόμενους μήνες. Μέσω αυτού θα δώσει στους χρήστες την επιλογή μεταξύ του να συνεχίσουν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Instagram και στο Facebook με εξατομικευμένες διαφημίσεις ή να πληρώσουν για εκδόσεις των υπηρεσιών χωρίς διαφημίσεις, ανέφεραν στη WSJ άτομα που γνωρίζουν την πρόταση.

Η Meta είπε στις ρυθμιστικές αρχές ότι θα χρεώνει τους χρήστες περίπου 10 ευρώ το μήνα, σε προσωπικούς υπολογιστές για ένα λογαριασμό Facebook ή Instagram και περίπου 6 ευρώ για κάθε επιπλέον συνδεδεμένο λογαριασμό. Στις κινητές συσκευές η τιμή θα εκτιναχθεί περίπου στα 13 ευρώ το μήνα, επειδή η Meta θα συνυπολογίσει τις προμήθειες που χρεώνουν τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google για πληρωμές εντός εφαρμογής.

Δεν είναι σαφές εάν οι ρυθμιστικές αρχές στην Ιρλανδία ή τις Βρυξέλλες θα κρίνουν ότι το νέο σχέδιο συμμορφώνεται με τους νόμους της ΕΕ ή εάν θα επιμείνουν στο να προσφέρει η Meta φθηνότερες ή ακόμα και δωρεάν εκδόσεις με διαφημίσεις που δεν είναι εξατομικευμένες με βάση την ψηφιακή δραστηριότητα ενός χρήστη.

Ένα θέμα για τις ρυθμιστικές αρχές, είπαν ορισμένοι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις προτάσεις, είναι εάν οι τιμές που προτείνει να χρεώσει η Meta θα κάνουν την υπηρεσία χωρίς διαφημίσεις πολύ ακριβή για τους περισσότερους ανθρώπους, ακόμα κι αν δεν θέλουν να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα τους για στοχευμένες διαφημίσεις.

Ένας εκπρόσωπος της Meta λέει ότι η εταιρεία πιστεύει σε «δωρεάν υπηρεσίες που υποστηρίζονται από εξατομικευμένες διαφημίσεις», αλλά διερευνά «επιλογές για να διασφαλίσει ότι συμμορφωνόμαστε με τις εξελισσόμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις».

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template