«Xτύπημα» 1 δισ. δολ. στον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο της Alpha Bank, John Paulson – Αντιμέτωπος με κύμα απειλών και μηνύσεων

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Αντιμέτωπος με κύμα απειλών και μηνύσεων είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Alpha Bank, John Paulson, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.Πιο συγκεκριμένα, ο δισεκατομμυριούχος έπαιξε το μεγάλο στοίχημά του στο Πουέρτο Ρίκο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει την οργή των αγορών και της μητέρας φύσης.

Αφού διήλθε τυφώνες, σεισμούς, την πανδημία και τη μεγαλύτερη πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ συγκέντρωσε ένα χαρτοφυλάκιο πολυτελών ξενοδοχείων και θέρετρων, πολυτελών συγκροτημάτων γραφείων και αντιπροσωπειών αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τους πλούσιους του νησιού.


Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν όπως θα περίμενε: ένα πικρό διαζύγιο, με την πρώην σύζυγό του, που ισχυρίζεται ότι χειραγώγησε την αξία ενός από τα ακίνητά του στο Πουέρτο Ρίκο για να αποστραγγίσει 10 εκατομμύρια δολάρια από ένα καταπίστευμα για τα παιδιά του, αλλά και με τον πρώην συνεργάτη του Fahad Ghaffar να ισχυρίζεται πως προσπάθησε να τον εξαπατήσει για να υφαρπάξει μερίδιό του στις επιχειρήσεις τους στο Πουέρτο Ρίκο.
Πάντως, από τη μεριά του, ο Paulson, αρνείται τις κατηγορίες της πρώην συζύγου του και έχει καταθέσει μήνυση για εκβιασμό και διαφθορά εναντίον του Ghaffar και της οικογένειάς του, ισχυριζόμενος ότι υπεξαίρεσαν εκατομμύρια από την επιχείρηση του Πουέρτο Ρίκο, «προδίδοντας την εμπιστοσύνη του Paulson και δαγκώνοντας το χέρι που τους ταΐσε».
Αν μη τι άλλο, το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, το χαρτοφυλάκιο του Paulson στο Πουέρτο Ρίκο αξίζει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ όπως αναφέρει ο Ghaffar τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα υπάρξει επιπλέον κέρδος 1 δισεκ. δολ.
Ο Τουρισμός ανθεί καθώς οι ομορφιές του νησιού παρασύρουν ελίτ επισκέπτες σε μέρη όπως το St. Regis Bahia Beach Resort αξίας 2.000 δολ. τη βραδιά, το οποίο απέκτησε ο Paulson πριν από μια δεκαετία.
Εν τω μεταξύ, η εισροή 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακά κεφάλαια ανασυγκρότησης στον απόηχο του τυφώνα Μαρία το 2017 ρίχνει λάδι στην οικονομική φωτιά.

Συρρίκνωση

Έξω από το Πουέρτο Ρίκο, το αποτύπωμα του Paulson έχει συρρικνωθεί δραματικά.
Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία στο τέλος της δεκαετίας μειώθηκαν σε λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το 2020 επέστρεψε κεφάλαια επενδυτών και η επιχείρησή του μετατράπηκε σε family office.
Από το 2020 και εξής, η αξία των διαπραγματεύσιμων μετοχών της Paulson έχει συρρικνωθεί από 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Μεγάλο μέρος αυτής της πτώσης σημειώθηκε το 2022, όταν το family office πούλησε μετοχές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων εν μέσω απωλειών στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες θέσεις του.

Ο Fahad Ghaffar

Φορώντας ένα μαύρο σακάκι πάνω από ένα γκρι πουκάμισο σε μια πρόσφατη καθημερινή συνάντηση, ο μεγάλος αντίπαλος του Paulson, o Ghaffar, φαίνεται νεότερος από τα 39 του χρόνια.
Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια με πτυχίο στα οικονομικά και τα χρηματοοικονομικά, εργάστηκε σε fund της UBS Group και ασχολήθηκε με τοξικά περιουσιακά στοιχεία, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Έφυγε από την UBS το 2011 για να δραστηριοποιηθεί στις επενδύσεις.
Τότε γνώρισε τον Paulson.
Εκείνη την εποχή, ο δισεκατομμυριούχος ήθελε να αγοράσει το θέρετρο St. Regis στο Πουέρτο Ρίκο και ο Ghaffar λέει ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε ένα γήπεδο γκολφ με την επωνυμία Trump στο κοντινό Coco Beach, το οποίο τελικά χρεοκόπησε.
Ο Ghaffar λέει ότι έχει μερίδιο 44% στο Vanderbilt Residences, τον πύργο πολυτελείας 22 ορόφων που αποτελεί κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη του Paulson.
Επιπλέον, του ανήκει ένα μέρος του ξενοδοχείου Condado Vanderbilt Hotel και του La Concha Renaissance Resort, αμφότερα στην καρδιά της τουριστικής περιοχής του Σαν Χουάν, καθώς και μερίδια σε άλλα περιουσιακά στοιχεία του Paulson.
«Ο John και εγώ μοιραστήκαμε μια όμορφη σχέση για 10 χρόνια.
Προσθέσαμε μεγάλη αξία.
Δημιουργήσαμε έναν τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας για τον λαό του Πουέρτο Ρίκο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Σαν Χουάν.
«Ωστόσο, είμαστε και οι δύο τώρα στο σημείο όπου δεν πιστεύω ότι εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον.
Και ο καλύτερος δρόμος για εμάς θα ήταν να μοιραστούμε τα περιουσιακά στοιχεία με δίκαιο τρόπο.»
Εκπρόσωπος του Paulson δήλωσε ότι ο Ghaffar υπερβάλλει ως προς τον ρόλο του.
«Ήταν απλώς ένας υπάλληλος με κλασικό, αν υπήρχε, μερίδιο ιδιοκτησίας».
Η αγωγή που κατέθεσε ο Paulson στις 16 Οκτωβρίου αναφέρει ότι ο Ghaffar ήταν «ένας άνεργος επενδυτής εμπορικών ακινήτων μικρής κλίμακας στην Τάμπα της Φλόριντα, ο οποίος δεν μπορούσε να κάνει συμφωνίες».
Προσλήφθηκε ως αναλυτής και τελικά προήχθη για να επιβλέπει όλες τις επενδύσεις του Paulson στο Πουέρτο Ρίκο.
Μόλις έφτασε εκεί, η αγωγή υποστηρίζει ότι ο Ghaffar χρησιμοποίησε μέλη της οικογένειας και εταιρείες βιτρίνας για να αποσπάσει εκατομμύρια από τις επιχειρήσεις για να υποστηρίξει έναν ολοένα και πιο πολυτελή τρόπο ζωής: εξαψήφιο ποσό για ψώνια σε Louis Vuitton και Chanel, περισσότερα από 600.000 δολάρια σε ταξίδια με ιδιωτικό τζετ και 20.000 δολάρια που έπεσαν κατά τη διάρκεια μιας μόνο νύχτας διασκέδασης σε νυχτερινό κέντρο του Λας Βέγκας.
Έτσι, ο Paulson ζητά αποζημίωση ύψους 190 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το διαζύγιο με την Jenika Paulson


Η μάχη με τον Ghaffar όμως δεν αποτελεί τη μοναδική διένεξη στην οποίαν είναι αναμεμειγμένος ο Paulson, ο οποίος είναι μπλεγμένος και σε ένα περίπλοκο διαζύγιο με την πρώην σύζυγό του, Jenika Paulson.
Η Paulson ισχυρίζεται ότι ο σύζυγός της συμφώνησε το 2020 να αγοράσει ένα διαμέρισμα στο St. Regis Bahia Beach Resort σε τεχνητά χαμηλή τιμή 5,6 εκατ. δολαρίων από το οικογενειακό καταπίστευμα του 2009, στο οποίο ανήκε το ακίνητο.
Το ρετιρέ αξίζει σήμερα 15 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η ίδια σε καταγγελία, που κατατέθηκε στο πολιτειακό δικαστήριο του Μανχάταν την Τετάρτη.
Η συναλλαγή του επέτρεψε ουσιαστικά να αφαιρέσει 10 εκατομμύρια δολάρια από το καταπίστευμα τα οποία δεν δικαιούνταν, είπε.
Ο Jim Smith, εταίρος της Blank Rome που εκπροσωπεί τον Paulson χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς παράλογους.
«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι απλώς άλλη μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την προσπάθειά της να στερήσει από τα παιδιά της την κληρονομιά τους», είπε.
Τα νομικά προβλήματα του Paulson, σύμφωνα με το Bloomberg, προκαλούν ανησυχία στην επιχειρηματική κοινότητα του Πουέρτο Ρίκο, καθώς ο δισεκατομμυριούχος έχει συμβάλει στην αναδιαμόρφωση της τουριστικής βιομηχανίας, τροφοδοτώντας μια οικοδομική έκρηξη που δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας.
«Ο John άρχισε να επενδύει στο Πουέρτο Ρίκο όταν η κατάσταση ήταν τραγική», δήλωσε ο Jose Carrion III, στέλεχος ασφαλιστικών εταιρειών και πρώην επικεφαλής του ισχυρού συμβουλίου οικονομικής εποπτείας του νησιού. «Έγινε εκπρόσωπος, ένα σύμβολο, των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να βάλουν τα χρήματά τους εκεί που είναι το στόμα τους όσον αφορά τις επενδύσεις στο νησί».
Το ποια θα είναι η συνέχεια εξαρτάται από την έκβαση των δικαστικών του περιπετειών. Μέχρι στιγμής, πάντως, ούτε ο Paulson ούτε και ο Ghaffar δηλώνουν πρόθυμοι να αποσυρθούν από την περιοχή.

πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template