ΧΑ: Κράτησε τις 1.290 μονάδες – Εβδομαδιαία κέρδη 1,23%

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Περιορισμένες απώλειες κατέγραψε η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο τέλος μιας θετικής εβδομάδας και με τον τζίρο να εκτοξεύεται λόγω του το rebalancing σε FTSE Russell, Stoxx Greece.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 1.290,79 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε να χάνει και 0,73% στις 1.285,93 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 175 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 1.058,24 μονάδες.


Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη 1,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 2,72%.

Στη σημερινή συνεδρίαση, τις μεγαλύτερες απώλειες -5,17% υπέστη η ΕΥΔΑΠ ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Quest και Σαράντη. Αντιθέτως, στήριγμα στην αγορά έδωσαν οι Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.


Την ίδια ώρα, το επενδυτικό πνεύμα διεθνώς έχει ενισχυθεί εκ νέου μετά το «σήμα» που έδωσε η Fed για μειώσεις επιτοκίων, αν και η ΕΚΤ διέψευσε κατηγορηματικά σχέδια για αντίστοιχες κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ επανεπιβεβαίωσε ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε ιστορικά υψηλά παρά τις χαμηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες.

Η ομιλία Πάουελ «άνοιξε τα πανιά» των διεθνών αγορών, καθώς οι traders προεξοφλούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ξεκινήσουν τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων τους μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ωστόσο, τις προσδοκίες αυτές για τη Ευρωζώνη διέψευσε η Christine Lagarde, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το ΔΣ της ΕΚΤ δεν συζήτησε καθόλου το θέμα, ενώ πιο «γερακίσιες» ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams, ο οποίος δήλωσε στο CNBC ότι η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων είναι ακόμη «πρόωρη» και ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε ακόμη να αυστηροποιήσει την πολιτική της εάν χρειαστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο μόλις 0,09%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,5%, ο γαλλικός CAC-40 σημειώνει κέρδη 0,01%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται με απώλειες 0,89%. Στη Wall Street, o Dow υποχωρεί οριακά κατά 0,06%, ενώ ανοδικά κινείται ο Nasdaq κατά 0,5%.

Σε ότι αφορά τα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία των επιχειρηματικών ερευνών της S&P Global έδειξαν επιδείνωση σε Γερμανία και Γαλλία σε σχέση με τον περασμένο μήνα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για βελτίωση, εν μέσω αδύναμης ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες.

Πάντως όλα δείχνουν ότι η χρονιά θα κλείσει με τις επιδόσεις του ΧΑ να διατηρουνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς ήδη διεθνώς καταγράφει από τις υψηλότερες αποδόσεις φέτος (κοντά στο 40%), τη στιγμή που συνεχίζονται οι στηρίξεις και από την αγορά ομολόγων. Εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν μάλσιτα πως είναι πιθανό μέχρι τις αρχές του 2024 ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί σε υψηλά δέκα ετών.

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template