Goldman Sachs: Απομακρύνεται το στέλεχος που έβγαλε περίπου 100 εκατ. σε 3 χρόνια

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα στελέχη της Goldman Sachs Group Inc. παραιτείται από τη θέση του. Ο Ed Emerson, ο οποίος ηγείται του τομέα επενδύσεων σε εμπορεύματα, θα παραμείνει ως σύμβουλος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Ο ίδιος επέβλεψε την ανάκαμψη του συγκεκριμένου τμήματος – που θεωρούνταν επί μακρόν ως το στολίδι του τομέα συναλλαγών – μετά από μια περίοδο που είχε «θολώσει» το προφίλ του.

Ο Emerson, 47 ετών, κέρδισε περίπου 100 εκατ. δολάρια τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έναντι 77,5 εκατ. που έβγαλε ο CEO του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού, David Solomon, κατά την ίδια περίοδο. Στο εσωτερικό της τράπεζας, ο Emerson είναι γνωστός σαν σφοδρός επικριτής της ηγεσίας του Solomon αναφορικά με λάθη στρατηγικής που οδήγησαν σε απώλειες δισεκατομμυρίων.


Βρετανός γεννημένος στην Αργεντινή, εντάχθηκε στην Goldman Sachs το 1999 και αναρριχήθηκε σταδιακά στην ιεραρχία. Ξεκίνησε να ειδικεύεται στις συναλλαγές πετρελαίου, σε μια εποχή που το τμήμα αυτό έβγαζε δισεκατομμύρια. Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες δεν είχαν ακόμη επιβαρυνθεί από το είδος των κανονισμών που θα ανάγκαζαν την Goldman και τη Morgan Stanley να αποτινάξουν την ταμπέλα των «διυλιστηρίων της Wall Street» -εξαιτίας της υπέρμετρης παρουσίας τους στις συναλλαγές φυσικών εμπορευμάτων.

Ο Emerson -μαζί με κάποια άλλα ανώτερα στελέχη- έχει εγκατασταθεί στη Φλόριντα. Στις εσωτερικές συζητήσεις, είναι γνωστό ότι υποστηρίζει σθεναρά τις απόψεις του και μερικές φορές συγκρούεται με τους ανωτέρους του, ενώ συχνά πιέζει για υψηλότερες αμοιβές για την ομάδα του. Έχει επίσης αποκτήσει τη φήμη ότι κάνει φάρσες στη δουλειά και όχι μόνο. Όσο ήταν επικεφαλής του συγκεκριμένου τμήματος, πήγε διακοπές στην Κόστα Ρίκα και σκόρπισε ψεύτικα φίδια γύρω από το σπίτι που διέμενε με τους συνταξιδιώτες του στη μέση της νύχτας για να τους τρομάξει.

Η ανάκαμψη του τμήματος εμπορευμάτων

Σε ένα πρόσφατο μίτινγκ, ο βετεράνος των αγορών Ed Emerson δήλωσε σε συναδέλφους του ότι σχεδιάζει να διατηρήσει μέρος των καθηκόντων του και ότι παραμένει κοντά στο πρόεδρο της Goldman John Waldron και τον επικεφαλής των συναλλαγών Ashok Varadhan. Το τμήμα εμπορευμάτων της Goldman με έδρα τη Νέα Υόρκη διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στη Wall Street από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν η εταιρεία εξαγόρασε την J. Aron & Co.

Το συγκεκριμένο τμήμα, εξάλλου, έχει κατά καιρούς αναδείξει στελέχη που διοικούσαν τελικά ολόκληρο το τμήμα συναλλαγών, τη διαχείριση επενδύσεων, το ανθρώπινο δυναμικό, ακόμη και ολόκληρη την εταιρεία – με τους Lloyd Blankfein και Gary Cohn να αναδεικνύονται σε διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο, αντίστοιχα.
Το κύρος του, όμως, απειλήθηκε με την επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με αποκορύφωμα το καταστροφικό 2017, όταν τα έσοδα από τις επενδύσεις σε εμπορεύματα σχεδόν εξαϋλώθηκαν. Αυτό πυροδότησε μια έντονη εσωτερική συζήτηση, μεταξύ άλλων για το αν θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί το τμήμα ή να του αφαιρεθούν κεφάλαια που θα το άφηναν ακρωτηριασμένο.

Ο Solomon, 61 ετών, έδειξε προθυμία να στηρίξει την επιχείρηση, στο πλαίσιο μιας συνολικής αναθεώρησης λειτουργίας της εταιρείας μετά την ανάδειξή του σε διευθύνοντα σύμβουλο το 2018. Η πανδημία προκάλεσε μια «τρελή πορεία» για τα εμπορεύματα και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις που ακολούθησαν διαιώνισαν αυτή τη μεταβλητότητα, κατάσταση που ευνόησε ιδιαίτερα τον συγκεκριμένο τραπεζικό κλάδο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template