Τράπεζα Πειραιώς: Άντλησε 500 εκατ. με επιτόκιο 7,375% – Προσφορές 1,6 δισ. ευρώ

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024


Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 7,375%, άντλησε τελικά η Τράπεζα Πειραιώς από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου της κατηγορίας Tier II.
Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να μειωθεί από την αρχική εκτίμηση του 7,75%.

Η τράπεζα, με οδηγό το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις αγορές μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών, προχώρησε στην έκδοση του 10ετούς, με παράλληλη επαναγορά του ομολόγου Tier II που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2019 με τοκομερίδιο 9,75%.

Η τιμή επαναγοράς για το ομόλογο ύψους 400 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί το 2019 και για το οποίο η ημερομηνία ανάκλησης είναι η 5ετία, δηλαδή ο Ιούνιος του 2024, ορίστηκε στο 102%, διαμορφώνοντας ικανοποιητική απόδοση για τους κατόχους του συγκεκριμένου ομολόγου, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα επανατοποθέτησης στη νέα έκδοση. Ετσι οι ομολογιούχοι έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν τους τίτλους πριν από την προαιρετική ημερομηνία εξαγοράς και να λάβουν προτεραιότητα στην κατανομή των νέων τίτλων. Οι ομολογίες που θα επαναγοραστούν από την τράπεζα θα ακυρωθούν μετά την ημερομηνία διακανονισμού της συναλλαγής, εξασφαλίζοντας την εξοικονόμηση κόστους ίση με τη διαφορά από το κουπόνι έκδοσης των δύο εκδόσεων.

Η νέα έκδοση στοχεύει στην κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, γνωστών ως MREL, που εκτός από κεφαλαιακά μέσα αποτελούν και συμπληρωματική πηγή χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο κάλυψης της σχετικής υποχρέωσης που επιβάλλεται από το SRB, η Τράπεζα Πειραιώς έχει μέχρι σήμερα εκδώσει ανάλογους τίτλους ύψους 2,7 δισ. ευρώ, καθώς και άλλα 600 εκατ. ευρώ της κατηγορίας ΑΤ1.

Η τράπεζα είχε προχωρήσει στα τέλη Νοεμβρίου σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,75%, με τις προσφορές να ανέρχονται στο 1,7 δισ. ευρώ. Μετά και τη συγκεκριμένη έκδοση ο δείκτης κάλυψης των MREL κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 23,4%, έναντι 21,8% που είναι ο ενδιάμεσος στόχος για την 1η Ιανουαρίου του 2024 και ο οποίος είχε καλυφθεί ήδη από το 9μηνο του 2023. Μετά και τη νέα έκδοση η τράπεζα έρχεται ακόμη πιο κοντά στον στόχο που έχει τεθεί για τις αρχές του 2026 και την επίτευξη δείκτη MREL 27,9%.

Να σημειωθεί ότι συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ περίπου. Για το 2024-25 αναμένονται επιπλέον εκδόσεις ύψους 3-4 δισ. ευρώ τον χρόνο, ώστε έως τις αρχές του 2026 όλες οι ελληνικές τράπεζες να έχουν καλύψει την υποχρέωση ο δείκτης MREL να φτάσει μεταξύ 27%-28%. 

Η έκδοση καλυμμένου χρέους, εκτός από την κάλυψη των απαιτήσεων MREL, αποτελεί και εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης δεδομένης της σταδιακής μείωσης της εξάρτησης από το ευρωσύστημα με την αποπληρωμή του δανεισμού μέσω των πράξεων TLTRO III.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template