Αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων – Τι θα γίνει με τα ανασφάλιστα οχήματα

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι οι αυξήσεις αρχικά θα είναι στοχευμένες κυρίως σε περιοχές που ο αριθμός των ατυχημάτων είναι μεγάλος (όπως για παράδειγμα η Κρήτη) ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι κάτοχοι οχημάτων θα δουν αυξήσεις στα συμβόλαιά τους αλλά φαίνεται ότι θα είναι μικρότερες.


Πηγές αναφέρουν ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν μεταξύ 4%-6%, ενώ δεν αποκλείουν στις περιοχές που τα τροχαία ατυχήματα είναι σε έξαρση, οι αυξήσεις να πλησιάσουν ακόμα και το 10%.

Στελέχη της αγοράς επίσης σημειώνουν ότι «από το 2022 παρατηρούνται όλο και πιο συχνά ανατιμήσεις στα συμβόλαια, με το μεγαλύτερο κύμα να καταγράφεται το 2023 ενώ και το 2024 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα στο αυτοκίνητο».

Πηγές επίσης αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις επιτοκίων και ο μεγάλος αριθμός ατυχημάτων, αποτελούν το…εκρηκτικό κοκτέιλ που οδήγησαν τις ασφαλιστικές εταιρείες να προχωρήσουν σε αυξήσεις των ασφαλίστρων, ενώ και το 2024 το κύμα ανατιμήσεων αναμένεται να συνεχιστεί.

Τι δείχνει έρευνα για το 2023

Διαφωτιστικά είναι τα ευρήματα έρευνας της πλατφόρμας σύγκρισης τιμών Pricefox, καθώς έδειξε σημαντικές αυξήσεις στα συμβόλαια αυτοκινήτου, ειδικά όσον αφορά τα βασικά συμβόλαια.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 23 μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών και έδειξε το αυξημένο κόστος ανταλλακτικών καθώς και τα συχνότερα ατυχήματα έχουν οδηγήσει σε αύξηση ασφαλίστρων γύρω στο 13%. Με τις αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνούν το 40% στο βασικό πακέτο.

Το βασικό πακέτο ασφάλειας αυτοκινήτου περιλαμβάνει τις ελάχιστες καλύψεις που είναι υποχρεωτικές από το νόμο και αφορούν την κάλυψη αστικής ευθύνης και την κάλυψη φροντίδας ατυχήματος.

Για τα βασικά πακέτα ασφάλισης (την ελάχιστη από το νόμο ασφάλεια) η έρευνα δείχνει ότι στην Αθήνα οι τιμές παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξεως του 13%.


Όμως τη μεγαλύτερη αύξηση στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου καταγράφει η Θεσσαλονίκη με αυξήσεις που ξεπερνούν το 13% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 40%.

Τρίτη ακολουθεί η Λάρισα με αυξήσεις που ξεπερνούν το 10% και κάποιες φορές αγγίζουν σχεδόν το 30%.

Τι γίνεται με τα ανασφάλιστα οχήματα

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί το φαινόμενο με τα ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα, καθώς όπως αναφέρουν τα στοιχεία πάνω από 1 στα 10 αυτοκίνητα ή μηχανές που κυκλοφορούν στη χώρα μας δεν έχουν συμβόλαιο, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει το αυτοκίνητό τους αν εμπλακούν σε ατύχημα με ένα όχημα ανασφάλιστο, να βρεθούν μπροστά σε μια απίστευτη ταλαιπωρία.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στους δρόμους της χώρας μας κυκλοφορούν ανασφάλιστα πάνω από 500.000 – 600.000 οχήματα, γεγονός που κίνησε την ΑΑΔΕ να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η νέα πλατφόρμα, που βρίσκεται στα σκαριά, θα “τρέξει” από την ΑΑΔΕ και θα συγκεντρώνει στοιχεία από πολλές υπηρεσίες, ώστε να βλέπει αυτόματα τα ανασφάλιστα οχήματα και να επιβάλει πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους.

Συγκεκριμένα, η νέα πλατφόρμα θα αντλεί στοιχεία από:


-το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ,

-το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,

-το μητρώο με τα κλεμμένα οχήματα που διαθέτει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,

-το μητρώο του Υπουργείου Εσωτερικών,

-των οχημάτων που έχουν σταλεί για ανακύκλωση /απόσυρση


– το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template