Μαρτίνος, Κούστας, Λυκιαρδόπουλος: Επενδύουν στα φορτηγά πλοία capesize

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024


Μεγάλη κινητικότητα σημειώνουν οι αγοραπωλησίες φορτηγών πλοίων capesize, των οποίων οι τιμές κινούνται έντονα ανοδικά από τους τελευταίους μήνες της περασμένης χρονιάς μέχρι σήμερα.
Την ίδια ανοδική πορεία ακολουθούν και τα ναύλα στα συγκεκριμένα πλοία, με τις μέσες spot τιμές να σημειώνουν άνοδο 14% την εβδομάδα που πέρασε.

Oι Έλληνες εφοπλιστές εμφανίζονται ιδιαίτερα δραστήριοι στα μεταχειρισμένα capesize, έχοντας αγοράσει και πουλήσει 18 τέτοια πλοία το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue. Συγκεκριμένα από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου ελληνικές ναυτιλιακές συνδέονται με τις αγορές 10 capesize συνολικής αξίας 503 εκατ. δολαρίων και τις πωλήσεις οκτώ, έναντι 219 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την Xclusive Shipbrokers, από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου οι αξίες των capesize πέντε, δέκα και 15 ετών, εκτινάχθηκαν κατά 18%, 27% και 23% αντίστοιχα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πωλήσεις. Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, άλλαξαν χέρια συνολικά 55 capesizes.
\
Αγορές

Η ναυτιλιακή Thenamaris συμφερόντων του εφοπλιστή Νικόλα Μαρτίνου συνδέεται από ναυλομεσιτικές πηγές με την εξαγορά τεσσάρων μεγάλων capesize που ανήκαν στην Polaris Shipping της Νότιας Κορέας.

Στο εβδομαδιαίο της report η Seasure Shipbroking αναφέρει ότι τα χωρητικότητας 209,500 dwt Solar Pride και Solar Quantum, κατασκευής 2020 και τα χωρητικότητας 208,900 dwt Solar Nova και Solar Oak (κατασκευής 2021), πουλήθηκαν στην ελληνική ναυτιλιακή στην συνολική τιμή των 262 εκατ. δολαρίων.


Παράλληλα, αναφέρει ότι ναυτιλιακή Neda Maritime, συμφερόντων της οικογένειας Λυκιαρδοπούλου εξαγόρασε από την 2020 Bulkers τα χωρητικότητας 208,000 dwt, Bulk Shanghai και Bulk Seoul (κατασκευής 2019), στη συνολική τιμή των 127,5 εκατ. δολαρίων.

Συμφωνία για την απόκτηση δύο μεγάλων φορτηγών πλοίων, κατασκευής 2010 και 2011, έκλεισε πρόσφατα η ναυτιλιακή Danaos Corporation του Γιάννη Κούστα. Το κόστος εξαγοράς ανήλθε συνολικά στα 52,8 εκατ. δολάρια και η παράδοση τους αναμένεται τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έκανε πέρυσι άνοιγμα στην αγορά ξηρού φορτίου και έχει ήδη εξαγοράσει και παραλάβει μέχρι τώρα επτά capesize.


Η Seasure Shipbroking συνδέει την Seanergy Maritime, της οποίας επικεφαλής είναι ο Σταμάτης Τσαντάνης, με την εξαγορά του capesize Kinokawa Maru, χωρητικότητας 181,400 dwt, που κατασκευάστηκε στο Imabari. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα 33,6 εκατ. δολάρια.

Η Seanergy Maritime είναι η μοναδική εταιρεία εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο που διαχειρίζεται αποκλειστικά στόλο πλοίων τύπου capesize.

Στην αγορά των μεγάλων φορτηγών πλοίων εισήλθε το 2023 η ναυτιλιακή Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, εντάσσοντας στον στόλο της τα δύο πρώτα capesize.

Σύμφωνα με την VesselsValue, τον Δεκέμβριο εξαγόρασε το χωρητικότητας 180,600 dwt Iron Miracle, κατασκευής 2011, στην τιμή των 27 εκατ. δολαρίων.

Πωλήσεις

Εκτός από τις αγορές των τεσσάρων μεγάλων bulkers, η ναυτιλιακή Thenamaris, σύμφωνα με την Αdvanced Shipping & Trading, προχώρησε και στην πώληση του capesize Seamate, χωρητικότητας 177,775 dwt και κατασκευής 2010, στην τιμή των 26 εκατ. δολαρίων.
Αγοράστρια φέρεται να είναι η κινεζική Agricore Shipping.

Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία, εάν επιβεβαιωθεί, είναι αρκετά συμφέρουσα για την ελληνική ναυτιλιακή, η οποία αγόρασε το συγκεκριμένο πλοίο το 2016 στην τιμή των 19 εκατ. δολαρίων.

Στην πώληση του παλαιότερου capesize του στόλου της προχώρησε η εταιρεία Minerva Marine συμφερόντων του Ανδρέα Μαρτίνου.

Σύμφωνα με την Xclusive Shipbrokers, πρόκειται για το capesize Sapientza, χωρητικότητας 177,736 dwt, το οποίο κατασκευάστηκε το 2008. Οι αγοραστές είναι Κινέζοι, κατά την ναυλομεσιτική, ενώ το τίμημα ανήλθε στα 22 εκατ. δολάρια.

Στην πώληση δύο capesize προχώρησε πρόσφατα η Star Bulk Carriers, του Πέτρου Παππά. Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές πρόκειται για το Big Bang, συνολικής χωρητικότητας 174,100 dwt, κατασκευής 2007, που πουλήθηκε έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων και το Pantagruel (κατασκευής 2004).

Η ναυτιλιακή τους τελευταίους μήνες ανανεώνει σταδιακά τον στόλο της με την πώληση των παλαιότερων πλοίων και την αντικατάστασή τους με νεότευκτα.

Η Transmed Maritime του εφοπλιστή Χαράλαμπου Μυλωνά
πούλησε, σύμφωνα με την Seasure Shipbroking, το νεότευκτο capesize Capt Tasos κατασκευής 2023 και χωρητικότητας 182,288 dwt, στην δανέζικη ναυτιλιακή Norden, έναντι 70,5 εκατ. δολαρίων.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template