Τραμπ: Μπορεί να χρησιμοποιήσει την περιουσία του αξίας 7,2 δισ.δολαρίων;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024


Την Τρίτη, η εταιρεία του Ντόναλντ Τραμπ στα social media έκανε το ντεμπούτο της στo χρηματιστήριο του Nasdaq, σημειώνοντας άλμα 16% και αυξάνοντας την καθαρή του περιουσία στα 7,2 δισ. δολάρια. Οι οικονομικές του πιέσεις, ωστόσο, δεν έχουν τελειώσει.


Τα περιουσιακά του στοιχεία εξακολουθούν να κινδυνεύουν να κατασχεθούν, εάν η ετυμηγορία των 454 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον του επικυρωθεί στην έφεση στη δίκη για αστική απάτη στη Νέα Υόρκη.

Τα νομικά δεινά, που εκτείνονται πολύ πέρα από την υπόθεση απάτης της Νέας Υόρκης, βρίσκουν τον Τραμπ σε μια ασυνήθιστη θέση: Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος και βετεράνος πολυάριθμων χρεοκοπιών και αποτυχημένων επιχειρηματικών εγχειρημάτων έχει ανέβει στις τάξεις των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Με τον Τραμπ να προηγείται οριακά του Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του Νοεμβρίου, τα οικονομικά του σκαμπανεβάσματα είναι πολύ πιο έντονα απ΄ό,τι στο παρελθόν. Ενώ οι σκληροπυρηνικοί ψηφοφόροι του έχουν σε μεγάλο βαθμό προσπεράσει τις ποινικές κατηγορίες, ο Τραμπ «έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη» χρησιμοποιώντας κεφάλαια της εκστρατείας του για να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Οι κύριες επιτροπές πολιτικής δράσης του Τραμπ έχουν ξοδέψει 63,9 εκατομμύρια δολάρια σε νομικές αμοιβές από τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής.

Η προοπτική μιας κρίσης ρευστότητας είναι ταυτόχρονα βάρος και πόλος έλξης για την εκστρατεία του Τραμπ, η οποία ακολουθεί σημαντικά τη συγκέντρωση χρημάτων του Μπάιντεν. Οι πολιτικές και νομικές ομάδες του πρώην προέδρου από τη Νέα Υόρκη έως το Παλμ Μπιτς έχουν επικεντρωθεί στην πληρωμή των νομικών εγγυήσεων, καθώς και στην αναδιοργάνωση της εκστρατείας και της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής.

Ο 77χρονος Τραμπ έχει βυθιστεί σε ένα πλέγμα νομικών προβλημάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σειρά από δίκες και προσφυγές. Εκτός από την υπόθεση απάτης της Νέας Υόρκης, έχει τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο 83,3 εκατ. δολαρίων σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση αντιμετωπίζοντας τέσσερις ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο που φέρεται να συνωμότησε για να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020. Μια ποινική δίωξη για την πληρωμή του σε πορνό σταρ πριν από τις εκλογές του 2016 έχει οριστεί για δίκη στο Μανχάταν από τις 15 Απριλίου.

Ο δισεκατομμυριούχος καυχιέται ωστόσο για την περιουσία του. Την περασμένη εβδομάδα, είπε στην πλατφόρμα του Truth Social ότι είχε σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, αναφέροντας τη «σκληρή δουλειά, το ταλέντο και την τύχη του».

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ έχει πράγματι σχεδόν 500 εκατ. δολάρια σε μετρητά – οι υπερβολές σχετικά με την περιουσία του είναι αυτές που τον οδήγησαν ενώπιον των αρχών της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο Τζέιμς απέδειξε στη δίκη ότι ο ίδιος και ο Οργανισμός Τραμπ υπερεκτίμησαν τις περιουσίες του και τα στοιχεία εναντίον του έδωσαν νέο χτύπημα όχι μόνο στον τραπεζικό του λογαριασμό αλλά σε ένα από τα μεγαλύτερα αυτοαποκαλούμενα πλεονεκτήματά του: την οικονομική του ικανότητα.
Άλμα για τη μετοχή της εταιρείας του

Ο Τραμπ είδε την περιουσία του να αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ χάρη στην Trump Media & Technology Group, που άρχισε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο την Τρίτη. Μετά την άνοδο της μετοχής της, ο Τραμπ συμπεριλαμβάνεται στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg για πρώτη φορά.


Ο Τραμπ κατέχει μετοχές αξίας 4,6 δισ. δολαρίων από το κλείσιμο των συναλλαγών την Τρίτη. Αλλά υπόκεινται σε μια συμφωνία κλειδώματος περίπου έξι μηνών που τον εμποδίζει να πωλήσει, να μεταβιβάσει ή να χρησιμοποιήσει τις μετοχές ως εγγύηση για δάνεια.

Μέχρι τώρα, η περιουσία του Τραμπ εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την ακίνητη περιουσία του, αξίας περίπου 2,7 δισ. δολαρίων. Περιλαμβάνουν τον Mar-a-Lago, την πολυτελή κατοικία του στη Φλόριντα. το ρετιρέ Trump Tower στο Μανχάταν και θέρετρα γκολφ όπως το Trump National Doral βορειοδυτικά του Μαϊάμι.

Most of Trump’s Assets Can’t Be Used to Pay His Legal Bills

Sources: Bloomberg Billionaires Index; Bloomberg analysis of Federal Election Commission filings
Επιχειρηματικές συμφωνίες

Οι επιλογές του Τραμπ, φυσικά, εκτείνονται πέρα από τα τρέχοντα περιουσιακά του στοιχεία. Θα μπορούσε να λάβει οικονομική βοήθεια από οποιονδήποτε αριθμό πλούσιων ατόμων στον τεράστιο κοινωνικό του κύκλο, πολλοί από τους οποίους μπορεί να δουν όφελος στο να βοηθήσουν έναν πιθανό μελλοντικό πρόεδρο. 

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Τραμπ, δεν συμπεριλαμβάνεται στον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, αλλά διαχειρίζεται περίπου 3,1 δισ. δολάρια στην επενδυτική του εταιρεία Affinity Partners, η οποία υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από κρατικά κεφάλαια της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων.

Η επιχείρηση του Τραμπ ωφελήθηκε από τους ξένους δεσμούς όταν ήταν πρόεδρος. Η ομάδα υπεράσπισης Citizens for Responsibility and Ethics στην Ουάσιγκτον είπε πέρυσι από μια ανάλυση των φορολογικών αρχείων του Τραμπ δείχνει ότι η εταιρεία του κέρδισε έως και 160 εκατομμύρια δολάρια από διεθνείς επιχειρηματικές συμφωνίες ενώ ήταν στην εξουσία. 

Τα ξενοδοχεία του έλαβαν τουλάχιστον 7,8 εκατομμύρια δολάρια από την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και περισσότερες από 20 άλλες ξένες κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους τους εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με έκθεση των Δημοκρατικών της Βουλής.

Η Μέση Ανατολή και η Ασία ήταν μια ιδιαίτερη περιοχή εστίασης για την εταιρεία του. Το Νοέμβριο του 2022, η Dar Al Arkan Global, μονάδα της Σαουδικής Αραβικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dar Al Arkan, σύναψε συμφωνία με την εταιρεία του Τραμπ για την ανάπτυξη κατοικιών, ενός ξενοδοχείου και ενός γηπέδου γκολφ στο Ομάν. 
Το 2017, οι γιοι του άνοιξαν ένα γήπεδο γκολφ πολυτελείας με την επωνυμία Τραμπ στο Ντουμπάι σε συνεργασία με την Damac Properties Dubai. 

Η επιχείρηση συνεχίζει επίσης να λαμβάνει τέλη αδειοδότησης από ένα έργο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έχει νέες συμφωνίες στην Ινδία και την Ινδονησία. Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ θα υποχωρήσει από νέες συμφωνίες με το εξωτερικό εάν κερδίσει τον Νοέμβριο, όπως έκανε την πρώτη φορά το 2016.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template