Από τα πλούτη στη φυλακή; Η άνοδος και η πτώση του «Bill Gates της Βρετανίας»

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

O Mike Lynch θεωρούνταν ο Βρετανός Bill Gates. Αυτός ο μεγιστάνας της τεχνολογίας, που έφτιαξε έναν γίγαντα του λογισμικού και τον πούλησε στην Hewlett-Packard,
πέρασε τους τελευταίους 10 μήνες με ηλεκτρονικό βραχιολάκι δεμένο στον αστράγαλό του και δύο ένοπλους φρουρούς που παρακολουθούν την κάθε του κίνηση. Από αυτή την εβδομάδα, θα δώσει μια μεγάλη μάχη για την ελευθερία του, καθώς κινδυνεύει να πάει στη φυλακή για τα επόμενα 25 χρόνια.

O Lynch ίδρυσε την Autonomy το 1996. Η εταιρεία ανέπτυσσε λογισμικό που μπορούσε να αντλήσει πληροφορίες από μη δομημένες πηγές, όπως τηλεφωνήματα, emails και βίντεο. Έτσι, μπορούσε να προτείνει απαντήσεις σε έναν εργαζόμενο σε call-centre ή να παρακολουθήσει τηλεοπτικά προγράμματα αναζητώντας συγκεκριμένες λέξεις ή θέματα.

Όταν πουλήθηκε στην HP, το 2011, η Autonomy ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού της Βρετανίας. Και καθώς η HP ήταν κυρίως γνωστή τότε σαν μια εταιρεία τεχνολογικού hardware, η εξαγορά της Autonomy παρουσιάστηκε στη Wall Street σαν ένα τεράστιο deal για το μέλλον του αμερικανικού γίγαντα. Ήταν μια ευκαιρία για την διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του και την επέκτασή του στο software.

Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, η HP διέγραψε 8,8 δισ. δολάρια από την αξία της Autonomy και ισχυρίστηκε ότι είχε εξαπατηθεί, με αποτέλεσμα να πληρώσει περισσότερα από ό,τι άξιζε.


Οι κατηγορίες για απάτη αποτελούν μια αναπάντεχη εξέλιξη στην προσωπική ιστορία ενός επιχειρηματία που αποτελούσε άλλοτε το καμάρι της Βρετανίας. Η Autonomy ήταν ένα φωτεινό παράδειγμα στην τεχνολογική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ο ίδιος ο Lynch έλαβε τη σημαντική διάκριση ΟΒΕ (Order of the British Empire) για τις υπηρεσίες του στο επιχειρείν το 2006. Το 2011 διορίστηκε στο συμβούλιο επιστήμης και τεχνολογίας του τότε πρωθυπουργού, David Cameron, ενώ υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο του BBC.

Τώρα, καλείται να αποδείξει ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, η εξαγορά της Autonomy από τη Hewlett-Packard, δεν χτίστηκε πάνω σε ένα σωρό ψέματα.

Η HP ισχυρίστηκε ότι βρήκε «σοβαρές λογιστικές ατασθαλίες, αποτυχίες γνωστοποίησης και ξεκάθαρες παραποιήσεις στο Autonomy», που έγιναν πριν από την εξαγορά.

Ο Lynch είχε δηλώσει σοκαρισμένος από τους ισχυρισμούς. «Τα απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Δεν υπάρχει αλήθεια σε αυτά», είχε πει στο BBC, κατηγορώντας τον νέο ιδιοκτήτη της Autonomy για πολύ κακή διαχείριση. Κατά τη δική του άποψη, η HP χρησιμοποίησε αυτές τις κατηγορίες ως αντιπερισπασμό για τα άσχημα αποτελέσματά της.

Οι βρετανικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα πάνω στην υπόθεση, η οποία έκλεισε το 2015. Το Serious Fraud Office (SFO) κατέληξε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να εξασφαλιστεί μια καταδίκη και εκχώρησε τη δικαιοδοσία για πτυχές της υπόθεσης στις αρχές των ΗΠΑ.

Το 2016 οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Sushovan Hussain, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως οικονομικός διευθυντής στην Autonomy, για απάτη.
Ο Hussain κρίθηκε ένοχος τον Απρίλιο του 2018 σε 16 κατηγορίες για απάτη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών το 2019.

Ήδη, η αμερικανική δικαιοσύνη είχε στραφεί κατά του αφεντικού του, καθώς τον Νοέμβριο του 2018, δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Lynch.

Ο επιχειρηματίας προσπάθησε να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, αλλά χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα από τον περασμένο Μάιο να βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό σε ένα πολυτελές σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο.

Τώρα, θα πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο αυτό που ισχυριζόταν από την αρχή: Η απαξίωση της Autonomy δεν ήταν αποτέλεσμα δικής του απάτης, αλλά κακής διαχείρισης από την πλευρά της HP, μετά την εξαγορά. «Έδιωξαν τους 100 κορυφαίους ανθρώπους από την Autonomy και μπήκαν ένα σωρό εκπαιδευόμενοι» για να πουλήσουν τα προϊόντα της, είχε πει στους New York Times το 2012.
Τις επόμενες εβδομάδες, 12 ένορκοι στο Σαν Φρανσίσκο θα ακούσουν τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές – και θα αποφασίσουν ποιον πιστεύουν.

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template