Το 1/3% της περιουσίας του Γ. Κούστα διεκδικεί η πρ. σύζυγός του.: Τον πήρα με 1 εκατ. και μαζί μου είχε φτάσει τα 702 εκ. ευρώ!

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Τις μπομπονιέρες τις φτιάξαμε με τα χέρια μας γιατί ο Γιάννης αλλά και η Σοφία δεν ήταν τόσο οικονομικά αυτάρκεις οσο ειναι σήμερα ο κος Κούστας . Είχαν ενα μικρό σκαφάκι και ενα αυτοκίνητο 10ετιας λέει η αδελφή της. 

Για δεύτερη φορά η Δικαιοσύνη αδυνατεί να αποφανθεί για το εάν ο Γιάννης Κούστας οφείλει να δώσει στη δεύτερη σύζυγο του Σοφία Γιαννικοπούλου, το 1/3 από την επαύξηση της περιουσίας του, κατά τα 16 χρόνια του έγγαμου βίου τους. Το διεκδικούμενο μερίδιο ανέρχεται στα 132 εκατομμύρια ευρώ.

Για να καταλήξει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ότι απαιτούνται κι άλλα αποδεικτικά στοιχεία για να εκδώσει οριστική απόφαση, χρειάστηκε να περάσουν 8 μήνες από τη συζήτηση της αγωγής της Σοφίας Γιαννικοπούλου!

Μια αγωγή που κατατέθηκε το 2018 και τον επόμενο χρόνο εκδόθηκε η πρώτη απόφαση αναβολής έκδοσης οριστικής απόφασης για τον ίδιο λόγο: να προσκομιστούν συγκεκριμένα στοιχεία.

Πέρασαν 4 χρόνια για να επαναληφθεί η δίκη, με την πρώην σύζυγο του εφοπλιστή να προσκομίζει κάποια από τα έγγραφα που ζητήθηκαν. Τώρα το δικαστήριο ανέθεσε στον κ. Κούστα να προσκομίσει κάποια άλλα έγγραφα.

Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που θα δικαστεί ξανά η αγωγή της κ.Γιαννικοπούλου (και κατ’ επέκταση, η έκδοση της οριστικής απόφασης) εξαρτάται από τον εφοπλιστή και το πόσο γρήγορα ή όχι θα προσκομίσει στη Δικαιοσύνη όσα του ζητούνται.

Στο μόνο που συμφώνησαν πάντως τα δύο δικαστήρια είναι ότι δεν είναι νόμιμο το σκέλος της αγωγής με το οποίο η πρώην σύζυγος διεκδικεί 234 εκατομμύρια ευρώ ως μερίδιο από τα συζυγικά αποκτήματα. Ανοιχτό και υπό δικαστική διερεύνηση παραμένει το επικουρικό σκέλος της αγωγής της. Η διεκδίκηση 134 εκατομμυρίων ευρώ.

Με την υπ’αριθμόν 1132/2024 απόφαση, που αποκαλύπτει το mononews, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (διαδικασία οικογενειακών διαφορών) διέταξε επανάληψη της εκδίκασης της αγωγής της κα Γιαννικοπούλου, ορίζοντας ότι ο εναγόμενος εφοπλιστής πρέπει να προσκομίσει στο επόμενο δικαστήριο βεβαίωση για να διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα πάσης φύσεως δικαιώματα του σε trust, στο οποίο η πρώην σύζυγος του ισχυρίζεται ότι έχει μεταφέρει μέρος της περιουσίας που απέκτησαν όταν ακόμα ήταν παντρεμένοι. Με αυτή τη βεβαίωση, κατά το δικαστήριο, θα μπορέσει “να υπολογιστεί η τελική περιουσία του εναγομένου κατά το χρόνο συμπλήρωσης της τριετούς διάστασης και για την εξεύρεση της αξίας των περιουσιακών αποκτημάτων αυτών κατά το χρόνο έγερσης της αγωγής”.


Οπως αναφέρεται στην απόφαση:


“Ο εναγόμενος Ιωάννης Κούστας, ως δικαιούχος του εμπιστεύματος, κατά τους ισχυρισμούς του, να προσκομίσει βεβαίωση της εμπιστευματοδόχου εταιρίας με την επωνυμία «DANAOS INVESTMENTS LIMITED», από την οποία να προκύπτει η ιδιότητα του σε σχέση με το εμπίστευμα, ποια δικαιώματα είχε ο ίδιος προσωπικά από το εμπίστευμα κατ’ είδος και ποσοστό ως προς τις εταιρίες «DANAOS CORPORATION», «SEASONAL MARITIME CORPORATION», «PROTECTOR HOLDING», «Sofia South Ring Mall EAD» και «DANAOS SHIPPING COMPANY LIMITED» και ως προς τα περιουσιακά τους στοιχεία κατά το χρόνο συμπλήρωσης της τριετούς διάστασης του με την Σοφία Γιαννικοπούλου. Δηλαδή και ποια ήταν η αξία των δικαιωμάτων αυτών όταν ασκήθηκε η αγωγή στις 19-10-2018.”

Τι διεκδικεί η Σ. Γιαννικοπούλου

Το 1/3 των συζυγικών αποκτημάτων διεκδικεί η Σοφία Γιαννικοπούλου από τον Γιάννη Κούστα,υποστηρίζοντας ότι , στα 16 χρόνια του γάμου τους, “συνέδραμε στην επαύξηση της περιουσίας” του ισχυρού άνδρα της Danaos Corporation.

Στην αγωγή της αναφέρει ότι παντρεύτηκαν στις 30-6-1996 και η έγγαμη συμβίωση τους διασπάστηκε οριστικά στις 17-06-2012, με την τριετή διάσταση τους να συμπληρώνεται στις 17-06-2015.

Οταν παντρεύτηκαν, η Σ. Γιαννικοπούλου υποστηρίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Γ.Κούστα ήταν αξίας 1.400.148,79 ευρώ. Κι ότι στα χρόνια του έγγαμου βίου η περιουσία αυξήθηκε στα 702 εκατ. ευρώ και μέρος της μεταφέρθηκε στο «883 Trust», με ιδρυτή και δικαιούχο τον εφοπλιστή.

Η πρώην κυρία Κούστα ζητά από το Μονομελές Πρωτοδικείο να αναγνωρισθεί η υποχρέωση του εναγόμενου να της καταβάλει το 1/3 της αξίας των συζυγικών αποκτημάτων που προκύπτει ως διαφορά της περιουσίας του κατά το χρόνο συμπλήρωσης της τριετούς διάστασης σε σχέση προς την περιουσία του κατά τον χρόνο τέλεσης του γάμου.

Με την αγωγή της, διεκδικεί το ποσό των 234.518.591,64 ευρώ (θέτοντας ως βάση για την εξεύρεση της αξίας σε χρήμα των συζυγικών αποκτημάτων το χρόνο συμπλήρωσης της τριετούς διάστασης). Επικουρικά, η ενάγουσα ζητά το ποσό των 132.079.852,45 ευρώ (θέτοντας ως βάση για την εξεύρεση της αξίας σε χρήμα των συζυγικών αποκτημάτων το χρόνο άσκησης της αγωγής της), με το νόμιμο τόκο.


Κατά κύριο λόγο, η Σοφία Γιαννικοπούλου διεκδικεί μερίδιο από τα κέρδη της ναυτιλιακής δραστηριότητας του πρώην συζύγου της. Επιπλέον, διεκδικεί μερίδιο από μετοχές του εφοπλιστή σε εταιρείες, εντός κι εκτός Ελλάδος, από την αγορά ενός πολυτελούς διαμερίσματος στη Νέα Υόρκη κι ενός σκάφους.

Για εξοντωτική εργασία της τότε συζύγου για να εξελιχθεί ο εφοπλιστής έκανε λόγο στην κατάθεση της η αδελφή της πρώην ηθοποιού. Όπως ισχυρίστηκε, «όταν το ζευγάρι γνωρίστηκε, ζούσε μία περιορισμένη οικονομική ζωή. Είχε ένα αμάξι δεκαετίας, ένα σκαφάκι μικρό και έκαναν περιορισμένα έξοδα στο γάμο τους. Δηλαδή τις μπομπονιέρες τις φτιάξαμε μόνοι μας. Καμία σχέση με την πολυτελή ζωή που κάνει τώρα».

Από την άλλη πλευρά, ο μάρτυρας του εφοπλιστή είχε καταθέσει ότι η Σ. Γιαννικοπούλου «δεν είχε καμία σχέση με τα επαγγελματικά του Γιάννη Κούστα αφού το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο.

Στη Νέα Υόρκη πήγαινε μαζί του, αλλά η Σοφία ήταν έξω στα μαγαζιά, ψώνιζε και έκανε βόλτες. Ο Γιάννης είχε πάντα αυθεντίες να κάνουν την κάθε δουλειά, ενώ εκείνη δεν έφτιαχνε διακόσμηση ή τα σπίτια, όπως λέει, ούτε μαγείρευε, ούτε διάβαζε τα παιδιά. Την ενδιέφερε η κοινωνική ανάπτυξη περισσότερο από το καλό του Γιάννη».

«Το trust που μεταφέρθηκε μέρος της περιουσίας»

Το προηγούμενο δικαστήριο είχε ζητήσει να προσκομιστούν έγγραφα για εταιρείες που φέρονται να “μπήκαν” στο trust της Νέας Ζηλανδίας και γνωμοδότηση του Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου για να αποσαφηνιστεί, μεταξύ άλλων, το νομικό καθεστώς για τις λειτουργίες του trust και το οικογενειακό εμπίστευμα.

Η Σοφία Γιαννικοπούλου υποστηρίζει ότι εσφαλμένα διατάχθηκε η προσκόμιση εγγράφων που δεν ήταν αναγκαία για την εκδίκαση της υπόθεσης αλλά και ότι “όλα αυτά τα έγγραφα βρίσκονται στα χέρια του εναγόμενου, επιπλέον δε ότι κατόπιν αιτήσεων της έλαβε όσα από τα απαιτούμενα έγγραφα μπορούσε να λάβει και με βάση το αποδεικτικό υλικό που έχει ήδη εισφερθεί είναι δυνατόν να σχηματίσει το Δικαστήριο πλήρη δικανική πεποίθηση”.

Τελικώς προσκομίστηκαν στο δεύτερο δικαστήριο η γνωμοδότηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου καθώς και έγγραφα σχετικά με τις εταιρίες «SEASONAL MARITIME CORPORATION LTD», «PROTECTOR HOLDINGS INC» και «DANAOS CORPORATION».

Με τη νέα δικαστική απόφαση ανακαλείται η αναγκαιότητα προσκόμισης της ιδρυτικής πράξης του εμπιστεύματος «883», στο οποίο η κα Γιαννικοπούλου υποστηρίζει ότι μεταφέρθηκε μέρος της κοινής περιουσίας, καθώς :

“Η ενάγουσα προσπάθησε να λάβει την ιδρυτική πράξη του trust, ωστόσο σύμφωνα με την από 10-03-2020 απάντηση της εταιρίας με την επωνυμία «DANAOS INVESTMENTS LIMITED» δεν της παρασχέθηκε το έγγραφο αυτό με την αιτιολογία ότι δεν είναι δικαιούχος του 883 trust, επιπλέον δε ο εναγόμενος με την από 09-09- 2022 επιστολή του ζήτησε από την προαναφερόμενη εταιρία να λάβει αντίγραφο της ιδρυτικής πράξης, ωστόσο με την από 13-09-2022 απάντηση της η προαναφερόμενη εταιρεία δήλωσε ότι η παράδοση οποιουδήποτε εγγράφου του εμπιστεύματος που ζητείται να προσκομιστεί στο Ελληνικό Δικαστήριο μπορεί να θεωρηθεί ως σιωπηρή εθελοντική συμμετοχή στη δίκη και αναγνώριση της δικαιοδοσίας του. Επιπλέον ότι η ιδρυτική πράξη του εμπιστεύματος περιέχει εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούν άλλους δικαιούχους καθώς και τον εναγόμενο και απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε αποκάλυψη.”

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, στις 11 Ιουλίου του 2006, ο Γιάννης Κούστας ” ίδρυσε σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο το 883 οικογενειακό εμπίστευμα, με εμπιστευματοδόχο την εταιρία με την επωνυμία «DANAOS INVESTMENT LIMITED», στο οποίο εισέφερε τις μετοχές της εταιρείας με την επωνυμία «DANAOS CORPORATION», τις μετοχές της εταιρίας με την επωνυμία «SEASONAL MARITIME CORPORATION LTD» και τις μετοχές της εταιρίας με την επωνυμία «PROTECTOR HOLDING».

Το δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμο το αίτημα της Σοφίας Γιαννικοπούλου να απειλείται με χρηματική ποινή και προσωπική κράτηση εάν ο Γιάννης Κούστας δεν προσκομίσει την ιδρυτική πράξη του trust.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template