Γιατί όταν είμαστε στεναχωρημένοι τρώμε γλυκά;

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Γράφει ο Ειδικός Παθολόγος - Διατροφολόγος, Δημήτρης Δελλής.
Η αύξηση του σωματικού βάρους - ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς ισχύουσες κοινωνικές αντιλήψεις, οφείλεται κυρίως
στην ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής σε συνδυασμό με την ποιότητά της που είναι η ποσοστιαία συμμετοχή ουσιών διαφόρου θρεπτικής και θερμιδικής αξίας. Σε συγκριτικά λίγες περιπτώσεις η υπερβολική αύξηση του βάρους οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, ή σε σωματικές παθήσεις που είναι ανεξάρτητες από συναισθηματικούς και συμπεριφορικούς μηχανισμούς.
Η λήψη τροφής που τελείται για συναισθηματικούς λόγους είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Οι άνθρωποι όλων των εποχών γιορτάζουν τρώγοντας και πίνοντας. Όταν συμβαίνει κάτι ευχάριστο ή κάτι δυσάρεστο έρχονται συνήθως οι φίλοι και οι συγγενείς φέρνοντας φαί, γλυκά, ή ποτά. Παραδοσιακά ακόμα και οι κηδείες καταλήγουν σε ένα φαγοπότι.
Αρκετές φορές όμως το άτομο διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να πειθαρχήσει στην λήψη της ποσότητας ή της ποιότητας της προσλαμβανόμενης τροφής του. Η «απειθαρχία» αυτού του είδους συνιστά μία συναισθηματική λήψη τροφής η οποία όταν είναι συχνή, ή όταν ο εγκέφαλος έχει συνηθίσει να την χρησιμοποιεί σαν την μοναδική για να διορθώνει συναισθηματικές καταστάσεις, εκτρέπει το άτομο το οποίο μοιραία καταλήγει στην αύξηση του σωματικού του βάρους και εν τέλει στην παχυσαρκία.
Πίσω από αυτή την «απειθαρχία» ή από την «μειωμένη θέληση επιβολής ορίων» πιθανά κρύβεται και κάτι που δεν το εξουσιάζει το άτομο και που οφείλεται στην χημεία ουσιών του εγκεφάλου που ονομάζονται νευρομεταβιβαστές.
Η γνώση και η κατανόηση του ρόλου αυτών των βιολογικών παραμέτρων και ουσιών που κρύβονται πίσω από την πρόσληψη τροφής είναι πιθανό να επηρεάσουν θετικά την συμπεριφορά του ατόμου στην λήψη της τροφής.
Στοιχεία της Φυσιολογίας και της Βιολογίας της λήψης τροφής
Κάθε δευτερόλεπτο συμβαίνουν στον εγκέφαλο περισσότερες από 100.000 χημικές αντιδράσεις. Η βάση είναι η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και βρίσκεται απαραίτητα πίσω από κάθε σκέψη, αίσθημα ή πράξη. Ο εγκέφαλος στέλνει τα μηνύματα στα διάφορα κύτταρα μέσω «ταχυδρόμων» που ονομάζονται «νευρομεταβιβαστές».
Διαβάστε τη συνέχεια στο
 boro.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template