Στην άβυσσο το χρηματιστήριο Αθηνών -5.7%

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Στην άβυσσο το χρηματιστήριο Αθηνών  -5.7%.
(upd 16.32) Υποχωρεί κάτω από τα σημεία στήριξής του ο Γενικός Δείκτης (970 μονάδες), έχοντας χάσει από το πρωί τις 1.000 μονάδες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο μετρά απώλειες 28% από τις 10 Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το εκπληκτικότερο όλων, όμως, δεν είναι οι σημερινές- δίχως αύριο- ρευστοποιήσεις πάνω από 5% αλλά η ταχύτητα φυγής των κεφαλαίων από την χώρα. Μέσα σε 4 μήνες και αφού τοποθετήθηκαν στην χώρα πάνω από 8 δισ. ευρώ στις τράπεζες, τα χρήματα χάθηκαν.

Τα επενδυτικά κεφάλαια συνωστίζονται στην έξοδο από την αγορά καθώς το πολιτικό ρίσκο και η αβεβαιότητα κυριαρχούν παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, ιδιαίτερα εν όψει της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό που κυριαρχεί επίσης είναι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να απεμπλακεί από την σφικτή εποπτεία του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι, οι ξένοι αξιωματούχοι μπλοκάρουν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μαζί με την αντιπολίτευση που ζητά καθημερινά εκλογές. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα οι ξένοι επενδυτές -που έδωσαν 8 δισ. ευρώ στις τράπεζες και κάλυψαν, ομόλογα του Δημοσίου, εταιρικά ομόλογα- τώρα εμφανίζονται πωλητές.

Η κατάρρευση, όμως, των μετοχών και των ομολόγων έχει και μια διπλή όψη. Αγοραστές σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα βγαίνουν αμερικανικά funds- τα οποία δεν ενδιαφέρονται τόσο για ποια κυβέρνηση θα ακολουθήσει. Τις προηγούμενες εβδομάδες και αφού γνώριζαν την πτωτική πορεία που θα επακολουθούσε ρωτούσαν τους Έλληνες χρηματιστές σε ποια επίπεδα θα ήταν καλύτερα να τοποθετηθούν. Τα ίδια ξένα funds βλέπουν ως ευκαιρία τις ελληνικές εταιρείες καθώς βρίσκονται σε μια αγορά με σκληρό ευρώ. Όλα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία. Διότι οι ξένοι παρατηρητές γνωρίζουν καλά ένα πράγμα: Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι φιλική με τις αγορές ( για να αντλεί κεφάλαια ) ή να προσφύγει σε νέο μνημόνιο για να βρει χρήματα.

Στο ταμπλό

Ο Γενικός Δείκτης κινείται με πτώση 5,7% στις 947 μονάδες και ο FTSE 25 με πτώση 5,67% στις 309 μονάδες.

Με απώλειες 5,91% κινείται η Εθνική στα 2,07 ευρώ, πτώση 7,81% στα 0,5550 ευρώ καταγράφει η Alpha Bank, η Πειραιώς καταγράφει πτώση 4,88% στα 1,17 ευρώ και η Eurobank χάνει 9,46% στα 0,280 ευρώ.

Η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί 3,65% στα 9,76 ευρώ, ο ΟΠΑΠ με απώλειες 6,55% στα 9,56 ευρώ, η ΔΕΗ με πτώση 7,06% στα 7,37 ευρώ, η Folli Follie με απώλειες 7,81% στα 23,97 ευρώ, ο Τιτάνας με απώλειες 8,32% στα 17,53 ευρώ, τα ΕΛΠΕ με πτώση 6,15% στα 4,58 ευρώ και η Jumbo κινείται πτωτικά 7,46% στα 8,93 ευρώ.

Η Coca Cola υποχωρεί 0,55% στα 16,28 ευρώ, η Eurobank Properties με απώλειες 4,02% στα 8,35 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ χάνει 5,82% στα 6,96 ευρώ, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ με πτώση 8,56% στα 2,99 ευρώ, η Aegean με απώλειες 3,56% στα 5,69 ευρώ.  πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template