ΣΤ. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ:«Tαξιδεύει» με ζημιές 200 εκατ. ευρώ η FastJet

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Στέλιος Χατζηιωάννου βρέθηκε σε έντονη διαμάχη με την τότε διοίκηση της easyJet. Τα μέτωπα μεταξύ τους ήταν πολλά. Από τη διαφωνία του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία για την επέκταση του στόλου της αεροπορικής εταιρίας με 43 καινούρια Airbus μέχρι και τις κατηγορίες του ίδιου εναντίον του προέδρου, κ. Ρέικ ότι προσπάθησε να στρέψει τον αδερφό του Πόλυ, εναντίον του, για θέματα διοίκησης της εταιρίας. «Λάδι στη φωτιά» είχε ρίξει όμως, τότε και η ανακοίνωση του Sir Stelios για τη δημιουργία ενός νέου αερομεταφορέα, της FastJet, η οποία θα δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά της Αφρικής.
Η διοίκηση τον κατηγόρησε ότι «έσπαγε» τη συμφωνία που είχαν υπογράψει το 2010, ότι ο ιδρυτής της easyJet δεν μπορούσε να έχει μετοχική συμμετοχή μεγαλύτερη του 10% σε άλλη εταιρία, πόσω μάλλον να δημιουργήσει έναν νέο αερομεταφορέα. Η διαμάχη αυτή έληξε τελικά με την αποχώρηση του Στέ-λιου Χατζηιωάννου από το ΔΣ, παραμένοντας εκ των βασικών μετόχων του «πορτοκαλί» αερομεταφορέα.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, ο Sir Stelios έχει αφήσει πίσω του τις «αναταράξεις» και τα... κενά αέρος της easyJet και προσπαθεί να ανοίξει ακόμη περισσότερο τα... φτερά της άλλης του εταιρίας, της FastJet, η οποία, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς, δεν είχε ξεκινήσει και με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς έχει συσσωρεύσει ζημίες 200 εκατ. δολαρίων.
Από την ίδρυσή της, στο τέλος του 2011 μέχρι τώρα, ήλεγχε τρία μόνο αεροσκάφη και μόλις πριν από μερικές ημέρες ήταν προγραμματισμένο να παραλάβει ένα A319. Στα σχέδιά της είναι να προσθέσει και άλλα μεταχειρισμένα στον στόλο της, με σκοπό να επεκταθεί σε έξι αγορές της Αφρικής, από την Τανζανία και την Κένυα μέχρι τη Νότια Αφρική, τη Ζάμπια, την Ουγκάντα και τη Ζιμπάμπουε. Αν το σχέδιο υλοποιηθεί χωρίς εμπόδια και προσκόμματα, τότε ο επιχειρηματίας και η διοίκηση της FastJet φιλοδοξούν μέχρι το τέλος του 2018 να έχει 34 αεροσκάφη για 40 προορισμούς. Και μπορεί η FastJet να είναι ζημιογόνος προσώρας, όμως, η easyJet εμφάνισε κέρδη 5 εκ. στερλίνων το εξάμηνο που έληξε στο τέλος Μαρτίου. πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template