Απειλές από διοικητή του ISIS-K: Έχουμε εκτελέσει Ταλιμπάν με τσεκούρια, δεν εφαρμόζουν σωστά τη Σαρία

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά τη σταδιακή αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων είναι διαρκώς απειλητική με τη βία να κλιμακώνεται, με νέους «παίκτες» να εμφανίζονται στην πολιτική σκακιέρα, ενώ χιλιάδες πολιτών προσπαθούν να διαφύγουν προς τη Δύση.

Την ευθύνη για τη φονική βομβιστική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ πριν από λίγες ημέρες που προκάλεσε εκατόμβες θυμάτων, ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση ISIS-K.

Η ανταποκρίτρια του CNN, Κλάρισα Γουόρντ, μίλησε με έναν εκ των επικεφαλής της οργάνωσης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει 600 άνδρες υπό τη διοίκησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος του ISIS-K προέβη σε αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση της οργάνωσης αλλά και τις σχέσεις της με τους Ταλιμπάν, που έχουν αναδυθεί σε θέση εξουσίας στο Αφγανιστάν.

Ανέφερε ότι οι άνδρες του περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσουν, πως έχουν εκτελέσει Ταλιμπάν με τσεκούρια και ότι η οργάνωση δημιουργήθηκε διότι οι Ταλιμπάν δεν εφάρμοζαν πιστά τον μουσουλμανικό νόμο της Σαρία.

Στη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν δυο εβδομάδες αλλά προβλήθηκε για πρώτη φορά χθες, είπε ότι το ISIS-K στρατολογούσε μέλη από την Ινδία και το Πακιστάν στις τάξεις του, περιμένοντας τις αμερικανικές και τις άλλες ξένες στρατιωτικές δυνάμεις να φύγουν από τη χώρα προτού ξεκινήσουν επιχειρήσεις για περαιτέρω επέκταση.

«Όταν αποχωρήσουν από τη χώρα οι αμερικανικές δυνάμεις και έχουν οι Ταλιμπάν τον έλεγχο, νομίζετε ότι θα είναι πιο εύκολο για εσάς να εξαπλωθείτε;» τον ρωτά η Γουόρντ.

«Ναι, αυτό υπάρχει στα σχέδιά μας. Αυτή τη στιγμή αντί να επιχειρούμε, απλώς στρατολογούμε (νέα μέλη). Αξιοποιούμε την ευκαιρία για στρατολόγηση αλλά μόλις οι ξένες δυνάμεις φύγουν από το Αφγανιστάν, μπορούμε να ξαναρχίσουμε τις επιχειρήσεις μας», είπε ο ανώτερος διοικητής υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του CNN, ο διοικητής της είχε δηλώσει, μόλις λίγες μέρες πριν οι Ταλιμπάν αναλάβουν επίσημα τον έλεγχο της Καμπούλ, ότι το ISIS-K «κρατούσε στάση αναμονής και περίμενε τον κατάλληλο χρόνο για να χτυπήσει».Όπως σημείωσε η Γουόρντ, αυτές ήταν «λέξεις που αποδείχτηκαν τρομακτικά προφητικές».
Μετριοπαθείς οι Ταλιμπάν

Ο ανώτερος διοικητής είπε στη Γουόρντ ότι ενώ αγωνιζόταν για τους Ταλιμπάν, τώρα τους κατακρίνει διότι έχουν γίνει πιο μετριοπαθείς υπό την επίδραση των δυτικών ιδεών.

«Λειτουργούσαμε στις τάξεις των Ταλιμπάν. Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν ευθυγραμμισμένοι μαζί μας όσον αφορά τις ιδέες, οπότε πήγαμε στο ISIS », είπε και πρόσθεσε: «Αν κάποιος συμφωνεί μαζί μας, είναι αδελφός μας. Διαφορετικά, του κηρύττουμε πόλεμο είτε είναι Ταλιμπάν είτε κάποιος άλλος. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν να παρουσιάσουν παραδείγματα εφαρμογής της ισλαμικής ποινής, όπως το να κόψουν το χέρι ενός κλέφτη, ή να λιθοβολήσουν κάποιον μέχρι θανάτου, πχ έναν μοιχό ή έναν δολοφόνο. Δεν μπορούν γιατί εκτελούν τα σχέδια άλλων, είναι υπό τον έλεγχο άλλων».

Ο διοικητής επιβεβαίωσε επίσης ότι το ISIS-K πραγματοποίησε δημόσιες εκτελέσεις και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και πως σε κάποια μάχη στην επαρχία Νάζια, αιχμάλωτοι Ταλιμπάν από το Πακιστάν εκτελέστηκαν με τσεκούρια.

Όταν ρωτήθηκε αν «ενδιαφέρεται τελικά για επίθεση σε ξένα εδάφη, ο διοικητής είπε ότι μπορεί να σχολιάσει μόνο τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Η ομάδα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να γίνουν κι άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να απομακρύνουν Αμερικανούς και Αφγανούς συμμάχους από την Καμπούλ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «λαμβάνουν μέτρα προστασίας μέγιστης δύναμης το αεροδρόμιο της Καμπούλ».

Πληροφορίες από ΕΡΤ
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template