Γερμανική πολυεθνική εταιρεία κολοσσός πίσω από e-food και Deliveras.gr! Τα αδέλφια Κυρκίνη και τα 26 εκατομμύρια ευρώ που άλλαξαν χέρια σε μια νύχτα!

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Tου Άρη Σπίνου
Σήμερα μια και έγινε τόσος θόρυβος για την περιβόητη πλατφόρμα e-food με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ θα σας αποκαλύψουμε ποιοι κρύβονται πίσω από τις πιο διάσημες "σελίδες" παραγγελίας φαγητού. Μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες της Γερμανίας με ετήσιο τζίρο άνω των 1,2 δισ. ευρώ είναι η Delivery Hero, μητρική της e-food και της Deliveras.gr!

Η μητρική εταιρεία της ελληνικής e-food, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και μάλιστα το 2021 πήρε την θέση της WIRECARD στον δείκτη DAX που περιλαμβάνει τις 30 μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας.

Η γερμανική πολυεθνική εξαγόρασε το 2015 την ελληνική e-food δίνοντας στους τότε βασικούς μετόχους μεταξύ αυτών στους Κωνσταντίνο και Παμίνο Κυρκίνη το ποσό των 21 εκατ. ευρώ.

Έκτοτε τα δυο αδέλφια διοικούν την εταιρεία η οποία την Πέμπτη με μια ανακοίνωση που αφορούσε 115 εργαζομένους της, δημιούργησε σάλο στην ελληνική πολιτική σκηνή, καθώς με απόφαση της ανακοίνωσε εκβιαστικά την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων για μέρος του προσωπικού της

Αξίζει να τονισθεί ότι η η Delivery Hero, το 2018 εξαγόρασε το 100% της online πλατφόρμας παραγγελίας έτοιμου φαγητού deliveras.gr.

Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Delivery Hero, η εταιρεία εξαγόρασε την Deliveras με το ποσό 4,7 εκατ. ευρώ, επιδιώκοντας την προάσπιση της ηγετικής της θέσης στην ελληνική αγορά.

Μέσω, λοιπόν, της Online Delivery Α.Ε. η γερμανική εταιρεία ελέγχει τις κυριότερες πλατφόρμες παραγγελίας έτοιμου φαγητού στην ελληνική αγορά.


Το 2020 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας e-food, διαμορφώθηκε στα 64,4 εκατ. ευρώ, από 43,1 εκατ. ευρώ το 2019, αύξηση της τάξεως του 49%, ενώ τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ανήλθαν στα 31,6 εκατ. ευρώ από 23,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Ως μια εταιρεία που χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές για τους εργαζομένους της χαρακτηρίζεται η μητρική εταιρεία του e-food.

Η γερμανική πολυεθνική Delivery HERO η οποία κατέχει το 100% της e-food, έχει κατηγορηθεί σε πολλές προηγμένες χώρες ότι χρησιμοποιεί τακτικές που σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα παραπέμπουν στον μεσαίωνα.

Η εταιρεία έχει δεχτεί δριμεία κριτική σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Μάλιστα σε κάποια ιδιαίτερα προηγμένα κράτη όπως ο Καναδάς, έχει αναστέλλει την λειτουργία θυγατρικών της.

Οι θυγατρικές της Delivery Hero (Foodora, Foodpanda κ.λπ.) συνήθως κατατάσσουν τους εργαζόμενους τους στην κατηγορία ανεξάρτητοι εργολάβοι.


Αυτή η ταξινόμηση απαλλάσσει την Delivery Hero από ευθύνες έναντι των εργαζομένων της, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αποζημίωση των εργαζομένων , στις αναρρωτικές άδειες , στις υπερωρίες , στα επιδόματα ανεργίας , στις αμοιβές κινδύνου και στην προστασία από εσφαλμένη διακοπή της εργασίας ή απόλυση.

Οι ταχυμεταφορείς που εργάζονται για τα εμπορικά σήματα της Delivery Hero είχαν στο παρελθόν ξεκινήσει εκστρατείες για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών επιτυχημένων νομικών αγώνων.

Στην Αυστραλία και τον Καναδά, αυτές οι εκστρατείες οδήγησαν στο κλείσιμο της θυγατρικής εταιρείας Foodora στις χώρες αυτές.

Το 2018 η Foodora Australia ανέστειλε απότομα τις εργασίες της ενώ αντιμετώπιζε διάφορες αγωγές, συμπεριλαμβανομένης μιας από τον Διαμεσολαβητή Fair Work της χώρας που κατηγόρησε την εταιρεία για συμβάσεις-απάτη . Ταυτόχρονα υπάλληλοι της είχαν προσφύγει στα δικαστήρια.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταφορών κατηγόρησε στη συνέχεια την Foodora ότι έκλεισε για να «αποφύγει την ευθύνη να πληρώσει στους αναβάτες της εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση».
Καναδάς

Το 2019, άρχισαν να οργανώνονται οι ταχυδρόμοι της Foodora σε Μόντρεαλ και Τορόντο.

Στη συνέχεια, με την υποστήριξη του Καναδικού Συνδέσμου Ταχυδρομικών Εργαζομένων , η Foodsters United , μια ομάδα αγγελιαφόρων στο Οντάριο, οργάνωσε μια ψηφοφορία για το αν θα συνδικαλιστούν ή όχι με το CUPW.

Η Foodora Canada αμφισβήτησε τότε την ψηφοφορία πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, με βάση ότι οι ταχυμεταφορείς της Foodora ήταν ανεξάρτητοι εργολάβοι και ως εκ τούτου δεν είχαν το δικαίωμα να συνδικαλιστούν.

Το Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων του Οντάριο έκρινε τότε ότι η Foodora κατηγοριοποιούσε εσφαλμένα τους ταχυμεταφορείς ως ανεξάρτητους εργολάβους και, σε μια απόφαση που θεωρήθηκε ευρέως νίκη των ταχυμεταφορών, διέταξε την Foodora να θεωρήσει τους ταχυμεταφορείς της «εξαρτημένους εργολάβους», μια νέα κατηγορία που παρέχει στους εργαζόμενους μερικά από τα εργασιακά δικαιώματα.

Η απόφαση αφορούσε μόνο τους αγγελιαφόρους – ταχυμεταφορείς στο Οντάριο.

Σύμφωνα με τo καναδικό site thestar. com, τον Απρίλιο του 2020, δύο μήνες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων του Οντάριο, η Foodora Canada ανακοίνωσε ότι κλείνει, επικαλούμενη τον υπερκορεσμό της καναδικής αγοράς.
Μονοπωλιακή συμπεριφορά

Η Talabat και η Carriage , και οι δύο ιδιοκτησία της Delivery Hero, μηνύθηκαν από την Αρχή Προστασίας του Ανταγωνισμού του Κουβέιτ (CPA) το 2019, αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων KWD (16,5 εκατομμύρια δολάρια) λόγω των μονοπωλιακών πράξεων τους στις συμβάσεις τους με εστιατόρια. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template