AP: Η Ελλάδα θα χρειαστεί δύο γενιές για να αποπληρώσει τα χρέη της – Χωρίς αντίκτυπο το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022


Χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο είναι το επίσημο τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, καθώς θα εξακολουθεί να παρακολουθείται από τους πιστωτές της
ενώ θα αποπληρώνει τα χρέη της, τονίζει σε δημοσίευμά του το Associated Press (AP).

Στην περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνει, θα χρειαστούν άλλες δύο γενιές, με τα τελευταία δάνεια να εκπνέουν το 2070.

Ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος και διευθυντής έρευνας στη συμβουλευτική εταιρεία Teneo, ο οποίος έχει καλύψει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα για χρόνια, είπε πως το τέλος της ενισχυμένης επιτήρησης δεν είναι πιθανό να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.
«Είναι κυρίως ένα τεχνικό θέμα που οι περισσότεροι επενδυτές αναμένεται να αγνοήσουν», σημείωσε.
«Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών είναι επικεντρωμένη στην κρίση κόστους ζωής», τόνισε.




Η κρίση συνεχίζεται

Αυτό ισχύει για την Ευθυμία Παιδή, μια 23χρονη ανθοπώλη της κεντρικής Αθήνας που μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και δεν αισθάνεται ότι έχουν αλλάξει πολλά από τότε.
«Νομίζω ότι η κρίση ουσιαστικά συνεχίζεται, δεν τελείωσε ποτέ», υπογράμμισε.
«Αυτό που βλέπω είναι μια συνεχής επανάληψη. ... Η ανεργία είναι ακόμα υψηλή και οι μισθοί χαμηλοί, ενώ το κόστος ζωής είναι υψηλό».

Η ελληνική κρίση συντάραξε τις παγκόσμιες αγορές και ώθησε τη συνοχή της ΕΕ στα όριά της, υπενθυμίζει το Associated Press.
Οι επενδυτές σταμάτησαν να δανείζουν την Ελλάδα το 2010, αφού η Αθήνα αναγνώρισε την εσφαλμένη αναφορά βασικών στοιχείων του προϋπολογισμού.
Για να διατηρήσoυν τη χώρα στη ζωή, οι Ευρωπαίοι εταίροι της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκριναν τρία προγράμματα δανείων διάσωσης διάρκειας από το 2010 έως το 2018 συνολικής αξίας 290 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις


Σε αντάλλαγμα, οι πιστωτές ζήτησαν αυτό που πολλοί Έλληνες εξακολουθούν να βλέπουν έως σήμερα: μεγάλη μείωση κρατικών δαπανών και περικοπές μισθών, αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεις και άλλες σαρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών.
Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από 25%, η ανεργία εκτινάχθηκε σχεδόν στο 28% και πολλοί ειδικευμένοι εργαζόμενοι μετανάστευσαν μαζικά.
Τα προγράμματα οδήγησαν σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και επιτυχή επιστροφή στον κρατικό δανεισμό από τις διεθνείς αγορές.
Το 2021, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε και κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της συρρίκνωσης 9% που προκλήθηκε από την πανδημία του 2020 και προβλέπεται να αναπτυχθεί 3,5% φέτος εν μέσω μιας ιδιαίτερα καλής τουριστικής περιόδου.

Ιλιγγιώδες χρέος

Πάντως η ύφεση και τα μέτρα ελάφρυνσης του Covid ώθησαν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο ιλιγγιώδες 206% του ΑΕΠ το 2020, αλλά μειώθηκε το 2021 και αναμένεται να φτάσει το 185% φέτος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ελλάδας, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι δευτερογενών επιπτώσεων στην οικονομία της ευρωζώνης έχουν μειωθεί σημαντικά».
«Η διατήρηση της Ελλάδας υπό ενισχυμένη επιτήρηση δεν δικαιολογείται πλέον», πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν, με πολλές από αυτές να είναι εκτός ελέγχου.
Ο πληθωρισμός έφτασε στο 11,6% τον Ιούλιο, ελαφρώς χαμηλότερος από το προηγούμενο υψηλό τριών δεκαετιών, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από το 8,9% της Ευρωζώνης.
Οι τιμές του φυσικού αερίου, των καυσίμων και της ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το χειμώνα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Επιπλέον, η ανεργία στην Ελλάδα ήταν σχεδόν 15% το 2021 και αναμένεται να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το 2024.


www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template