Αναζητούνται αγοραστές για τα 500 δισ. ευρώ χρέους της Ευρώπης

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022


Ενώ το 2022 έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για να ολοκληρωθεί, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη
συνεχίζουν να υιοθετούν μέτρα στήριξης προκειμένου να απορροφήσουν το κόστος από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας. Το 2023 πλησιάζει και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν πακτωλούς δημόσιου χρέους η συνολική αξία του οποίου υπολογίζεται από τους αναλυτές σε 500 δισ. ευρώ. 

Ένα ποσό το ύψος του οποίου είναι συνιστά σχεδόν ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και έρχεται μετά από μια τριετία στην οποία η Ευρώπη πλημμύρισε από κρατικά ομόλογα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης για την πανδημία.

Το 2023 όμως έχει μια εξόχως σημαντική ειδοποιός διαφορά. Θα είναι η πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια όπου δεν θα υπάρχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει αθρόα τα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης. Mε την ΕΚΤ απούσα από τις αγορές ομολόγων, τα πώς θα απορροφηθούν τα 500 δισ. ευρώ δημόσιου χρέους φαντάζει με δυσεπίλυτο γρίφο.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η συγκυρία είναι δύσκολη, οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται να δανεισθούν σε μια εποχή που το κόστος δανεισμού αυξάνεται.


Οι αναλυτές της BNP Paribas
εκτιμούν ότι οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων θα κάνουν άλμα μιας μονάδας βάσεως όταν θα πλησιάζουν προς το τέλος του α΄ τριμήνου του επόμενου έτους. Από τη μεριά τους οι αναλυτές της Citigroup διαβλέπουν ένα ακόμη πιο δυσμενές σενάριο, καθώς αναμένουν ότι η απόδοσης του γερμανικού δεκαετούς bund θα σκαρφαλώσει στο 2,75%. Τα επίπεδα αυτά θα σημάνουν συναγερμό στις Βρυξέλλες, καθώς θα επανέλθει στο επίκεντρο το ερώτημα αν η Ιταλία θα δύναται να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.


«Σε ένα περιβάλλον όπου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκδίδουν περισσότερο χρέος ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και στην κορυφή αυτού (του περιβάλλοντος) υπάρχει η ποσοτική σύσφιγξη, το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί μαζικά», τονίζει ο Φλάβιο Καρπενζάνο επικεφαλής επενδύσεων στην Capital Group στο Λονδίνο και συμπληρώνει: «Οι αγορές θα αρχίσουν να αναρωτιούνται αν το χρέος χωρών όπως η Ιταλία είναι βιώσιμο».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template