Και ΑΚΡΩΣ απόρρητα έγγραφα, μεταξύ των οποίων, για Ουκρανία, Ιράν και ΗΒ είχε αποθηκευμένα εκτός Λευκού Οίκου ο Joe Biden

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023


Άκρως απόρρητα ήταν τελικά κάποια -και όχι απλώς διαβαθμισμένα- από τα έγγραφα που διατηρούσε ο Joe Biden στα γραφεία τoυ think tank του στην Ουάσιγκτον, όπως προέκυψε την Παρασκευή.
Η παρουσία των φακέλων, χωρίς συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς, που χρονολογούνται από τις ημέρες της αντιπροεδρίας του, ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα.

Την Πέμπτη, προέκυψε ότι ένα δεύτερο πακέτο εγγράφων βρέθηκε στο σπίτι του στο Γουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ. Κάποια ήταν αποθηκευμένα σε ένα γκαράζ του αγαπημένου του vintage σπορ αυτοκινήτου μάρκας Corvette.

Σύμφωνα με το CBS News, κανένα από τα έγγραφα που ανακύφθηκαν στο Ντέλαγουερ δεν ήταν άκρως απόρρητα. Συνολικά, βρέθηκαν 20 φάκελοι στους δύο χώρους.




Ήδη, διορίστηκε ειδικός σύμβουλος την Πέμπτη προκειμένου να ερευνήσει τον χειρισμό των εγγράφων από τον Biden. Ο Merrick Garland, ο γενικός εισαγγελέας, εξουσιοδότησε ειδικά τον Robert Hur να διερευνήσει τηn «πιθανή μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων ή άλλων αρχείων». Επιτρέπεται επίσης να διερευνήσει «οποιαδήποτε θέματα προέκυψαν από την αρχική έρευνα» που χειρίστηκε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ στο Σικάγο και οτιδήποτε «μπορεί να προκύψει απευθείας» από τη δική του έρευνα.

Η ομάδα του Biden έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία και προέβλεψε ότι θα απαλλαγεί από κάθε υποψία για τέλεση αδικήματος. «Συνεργαστήκαμε από τη στιγμή που ενημερώσαμε την υπηρεσία των Αρχείων ότι βρέθηκε ένας μικρός αριθμός εγγράφων και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», δήλωσε ο Richard Sauber, ανώτερος δικηγόρος του Λευκού Οίκου, σε δήλωση, προσθέτοντας ότι τα έγγραφα ήταν «κατά λάθος τοποθετημένα εκεί και όχι παρανόμως».

Τα έγγραφα που βρέθηκαν στην Ουάσινγκτον περιλαμβάνουν υπομνήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και ενημερωτικό υλικό που κάλυπτε θέματα όπως η Ουκρανία, το Ιράν και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε το CNN. Υπήρχε επίσης ένα σημείωμα από τον Biden προς τον Πρόεδρο Obama καθώς και δύο ενημερωτικά σημειώματα που προετοίμαζαν τον Biden για τηλεφωνικές συνομιλίες –το ένα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, το άλλο με τον Donald Tusk, τον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας που διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από 2014-2019. Ωστόσο, δεν είναι σαφές στο τι αναφερόντουσαν συγκεκριμένα τα έγγραφα του Ντέλαγουερ.




Ο Biden το πρωί της Πέμπτης απάντησε με θυμό σε ερωτήσεις σχετικά με τον λάθος χειρισμό των πληροφοριών. «Η Corvette μου είναι σε ένα κλειδωμένο γκαράζ, εντάξει; Έτσι, δεν είναι σαν να κάθονται στο δρόμο», είπε. «Όμως, όπως είπα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κόσμος ξέρει ότι παίρνω στα σοβαρά τα απόρρητα έγγραφα και το απόρρητο υλικό. Είπα επίσης ότι συνεργαζόμαστε πλήρως με την αναθεώρηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Η αποκάλυψη του απόρρητου υλικού είναι μια βαθιά αμήχανη στιγμή για τον Biden, ο οποίος καταδίκασε τον Donald Trump πέρυσι όταν αποκαλύφθηκε ότι εκείνος διέθετε κούτες με απόρρητα έγγραφα στο Μαρ-α-Λάγκο. «Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό, πώς θα μπορούσε κάποιος να είναι τόσο ανεύθυνος», είχε πει στο CBS News πριν από ένα χρόνο. «Και σκέφτηκα: ποια δεδομένα υπήρχαν εκεί που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο πηγές και μεθόδους. Απλώς εντελώς ανεύθυνο».

Ένας ειδικός σύμβουλος, ο Jack Smith, διορίστηκε τον Νοέμβριο προκειμένου να ερευνήσει τον χειρισμό των απόρρητων εγγράφων από τον Trump. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος είχε περισσότερα από 300 απόρρητα έγγραφα και πέρασε μήνες λογομαχώντας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την επιστροφή τους. Στο τέλος, το FBI έκανε έφοδο στο Μαρ-α-Λάγκο για να εξασφαλίσει τους φακέλους, εξοργίζοντας τον.



πηγή

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template