Τρίζουν τα θεμέλια του αμερικανικού γίγαντα ταχυφαγείων: Η McDonald’s θα περικόψει πολλές από τις 200.000 εταιρικές θέσεις εργασίας της

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023


O Διευθύνων Σύμβουλος της McDonald’s, Chris Kempczinski, αποκάλυψε σχέδια για περικοπή εταιρικών θέσεων εργασίας αργότερα φέτος προκειμένου να βοηθηθεί η επιχείρηση ως προς την ανάπτυξη της.


Συγκεκριμένα, σε επιστολή προς το προσωπικό την Παρασκευή, ο επικεφαλής του γίγαντα των φαστ φουντ ανέφερε ότι θα υπάρξουν «δύσκολες συζητήσεις και αποφάσεις μπροστά» και προειδοποίησε ότι η εταιρεία έχει χάσει τους στόχους της.

«Είχαμε σε όλο τον κόσμο 70 διαφορετικές, ξεχωριστές εκδοχές του πώς θα έμοιαζε ένα τραγανό σάντουιτς κοτόπουλου»
, έγραψε. «Δεν χρειάζομαι 70 διαφορετικές παραλλαγές ενός σάντουιτς κοτόπουλου για να πάμε μπροστά» πρόσθεσε.

Η McDonald’s απασχολεί περίπου 200.000 άτομα σε όλο τον κόσμο σε εταιρικούς ρόλους και εστιατόρια που ανήκουν σε εταιρείες, με περίπου το 75% αυτών να βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ. Ο Kempczinski είπε ότι η αλυσίδα θα ξεκινήσει τις απολύσεις τον Απρίλιο του 2023.


Τα νέα έρχονται καθώς μια σειρά από μεγάλες εταιρείες -κυρίως στον τεχνολογικό τομέα- ανακοινώνουν μαζικές απολύσεις εν μέσω φόβων ότι οι ΗΠΑ θα βυθιστούν σε ύφεση φέτος.

Η αλυσίδα ταχυφαγείων με έδρα το Σικάγο διαθέτει 40.000 εστιατόρια σε περισσότερες από 160 χώρες με συνολικά δύο εκατομμύρια προσωπικό στα καταστήματα δικαιόχρησης. Περίπου 13.000 από αυτά βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος έγραψε επίσης στην επιστολή: «Προσπαθούμε να λύσουμε τα ίδια προβλήματα πολλές φορές, δεν μοιραζόμαστε πάντα τις ιδέες μας και αργούμε να καινοτομήσουμε». Ο Kempczinski ζήτησε επίσης από την εταιρεία να επιταχύνει το ρυθμό ανοίγματος νέων εστιατορίων προκειμένου να ανταπεξέλθει στη ζήτηση.

Σε μια συνέντευξη του στη Wall Street Journal σχετικά με τις περικοπές θέσεων εργασίας, ο Kempczinski ανέφερε: «Ορισμένες θέσεις εργασίας που υπάρχουν σήμερα είτε πρόκειται να μετακινηθούν είτε αυτές οι θέσεις εργασίας θα ακυρωθούν». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας στην εφημερίδα ότι η εταιρεία δεν έχει καθορισμένο αριθμό θέσεων εργασίας που αναμένεται να τερματιστούν ή χρήματα που θα πρέπει να εξοικονομηθούν.

Η παγκόσμια ανάπτυξη της McDonald’s έχει διακοπεί λόγω της ανόδου του δολαρίου και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόσφατα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Καζακστάν, το οποίο μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία, λόγω προβλημάτων εφοδιασμού που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η McDonald’s ήταν μια από τις πολλές δυτικές εταιρείες που υποσχέθηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Το εστιατόριο άνοιξε για πρώτη φορά στη Μόσχα πριν από 32 χρόνια, θεωρούμενο ως σημαντικό σημάδι της απόψυξης του Ψυχρού Πολέμου».

Ο Kempczinski έγραψε επίσης στην επιστολή προς το προσωπικό: «Αν και υπάρχουν πολλά για τα οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι, είναι σίγουρο ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Αποδίδουμε σε υψηλό επίπεδο, αλλά μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα».

Την Παρασκευή, οι μετοχές της McDonald’s ενισχύθηκαν κατά 2%, με την εταιρεία να αναμένεται να δημοσιεύσει τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου στις 31 Ιανουαρίου. Το τρίτο τρίμηνο του 2022, η McDonald’s ανέφερε κέρδη 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο το 2021.

Συνήθως, τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού τα πάνε καλά σε περιόδους οικονομικής ζοφερής, καθώς οι καταναλωτές επιδιώκουν να εξοικονομήσουν χρήματα. Η McDonald’s είδε σημάδια ανάπτυξης το 2022 αν και οι τιμές αυξήθηκαν στα βασικά είδη. Επίσης, η εταιρεία προσαρμόστηκε στην πανδημία Covid-19 επενδύοντας στην παράδοση φαγητού κατ’ οίκον.

Την ίδια στιγμή που εστάλη το σημείωμα του Kempczinski, οι εργαζόμενοι αφαίρεσαν την επωνυμία από τα καταστήματα McDonald’s στη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, το Αλμάτι. «Ήταν ένα από τα ωραιότερα μέρη όπου περνούσα χρόνο με τους φίλους μου», ανέφερε μία από τις νεαρές πελάτισσες του καταστήματος στο Reuters, η Karina. «Αμφιβάλλω ότι οποιαδήποτε άλλη εταιρεία θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τα McDonald’s στο Καζακστάν αυτή τη στιγμή, καθώς καμία άλλη αλυσίδα γρήγορου φαγητού δεν μπορεί να αντιγράψει το μενού που είχαν για την ίδια τιμή».





Πολλές επιχειρήσεις του Καζακστάν αντιμετώπισαν προβλήματα εφοδιασμού στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας που ακολούθησαν. Η γειτονική Ρωσία είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν.

Επίσης την Παρασκευή, η ιαπωνική εταιρεία εστιατορίων McDonald’s ανακοίνωσε την τρίτη της αύξηση τιμών σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η McDonald’s Holding Corp Japan ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές στο 80% περίπου του μενού της από τις 16 Ιανουαρίου, επικαλούμενη τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών καθώς και το αυξημένο κόστος για υλικά, εργασία, μεταφορά και ενέργεια.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template