Augmenta: Εξαγοράστηκε από τον κολοσσό CNH Industrial – Στην κορυφή των ελληνικών deals

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023


Μόλις έξι χρόνια από την ίδρυσή της και ένα χρόνο μετά από τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης η ελληνική νεοφυής εταιρεία Augmenta του Γιώργου Βαρβαρέλη και του Δημήτρη Ευαγγελόπουλου αποτελεί πλέον μια από τις κορυφαίες ιστορίες επιτυχίας του ελληνικού startup οικοσυστήματος.

Όπως έγινε γνωστό η εταιρεία εξαγοράστηκε έναντι 110 εκατ. δολαρίων από τη CNH Industrial, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γεωργικών οχημάτων παγκοσμίως με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 20 δισ. ευρώ
. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία αυτή τοποθετεί την Augmenta στο top-5 των εξαγορών ελληνικών startup εταιρειών όλων των εποχών.

Η Augmenta ξεκίνησε το 2017 από τον Βόλο από τους αγρότες και μηχανικούς, Γιώργο Βαρβαρέλη και Δημήτρη Ευαγγελόπουλο, με όραμα να αυξήσει την αποτελεσματική καλλιέργεια των αγρών και να συμβάλλει στην βιώσιμη διατροφή του ολοένα και αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Στην ιδρυτική ομάδα βρίσκονται επίσης η Κατερίνα Καρακούλα και ο Δημήτρης Ακρίδας. Η εταιρεία διατηρεί την πλειοψηφία των εργαζομένων της στην Ελλάδα, με ομάδα επίσης στις ΗΠΑ.

Η τεχνολογία της Augmenta περιλαμβάνει ένα σύστημα που εγκαθίσταται στην οροφή των γεωργικών οχημάτων, το οποίο χρησιμοποιώντας κάμερες σαρώνει τον αγρό κατά τη διάρκεια των εργασιών. Στη συνέχεια, η πληροφορία αυτή χρησιμοποιείται για την εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο συστατικών, όπως λιπάσματος και ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών.

Ουσιαστικά το σύστημα αναγνωρίζει αυτόματα την κατάσταση κάθε φυτού και βελτιστοποιεί τη χρήση λιπάσματος και φυτοφαρμάκων. Εξ ου και οι τεχνολογία χρησιμοποιείται από αγρότες διεθνώς, ώστε να περιοριστεί σημαντικά η χρήση χημικών και να αυξηθεί η αξία της παραγωγής τους.φωτ. Augmenta

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η CNH Industrial παρακολουθούσε την πορεία της ελληνικής startup από την αρχή, μάλιστα πέρσι συμμετείχε στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης της ελληνικής εταιρείας, κατά τον οποίο συγκέντρωσε το ποσό των 8 εκατ. δολαρίων. 
Ειδικότερα, πέντε χρόνια πριν, η πρωτότυπη τεχνολογία θεωρήθηκε εντυπωσιακή αν και ακόμη στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Σημειώνεται πως CNH Industrial δραστηριοποιείται στην κατασκευή τρακτέρ και η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 19 δισ. δολάρια.

Η Marathon Venture Capital υπήρξε ο αρχικός και μεγαλύτερος επενδυτής στην Augmenta. Ως αποτέλεσμα της εξαγοράς, η Marathon επιστρέφει στους επενδυτές της το σύνολο του πρώτου της fund για δεύτερη φορά, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Στα πλαίσια της εξαγοράς, η Principal της Marathon Venture Capital Θάλεια Μισαηλίδου, δήλωσε: «Στην Marathon, πιστεύουμε ότι η εξαγορά της Augmenta από την CNH ανοίγει νέους δρόμους: Δύο νέοι αγρότες και μηχανικοί, ξεκινώντας από ένα χωράφι στον Βόλο, μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά και να αλλάξουν τον κόσμο.»

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template