Ξηρασίες, καύσωνες και τιμές-ρεκόρ: Η αγορά ελαιολάδου μετατοπίζεται ανατολικά – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023


Κερδισμένη βγαίνει η Ελλάδα από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου, πλήττοντας την παραγωγή ελαιολάδου και σπρώχνοντας τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών.


Οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου έχουν φτάσει πλέον σχεδόν στα 6.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από το 1997, όταν οι τιμές έφτασαν στα 6.225 δολάρια.
Και η αγορά αναμένεται να συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από ελλείψεις και υψηλές τιμές, καθώς η τελευταία σοδειά στην Ισπανία, από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο, έβγαλε 50% λιγότερο λάδι από ό,τι συνήθως.
Κανονικά, η Ισπανία παράγει πάνω από 1 εκατ. τόνους ελαιολάδου τον χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, με χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα να βρίσκονται πολύ χαμηλότερα, γύρω στους 300.000 τόνους η κάθε μία τον χρόνο.

Τώρα, η μείωση της παραγωγής της Ισπανίας στο μισό, σημαίνει ότι η χώρα παραμένει η πρώτη δύναμη στην παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου, όμως έρχεται σε επίπεδα πιο συγκρίσιμα με εκείνα των βασικών ανταγωνιστών της, σημειώνει το Quartz. Πηγή: oliveoiltimes.com

Ωστόσο, οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες που πλήττουν την Ισπανία είναι ένα πρόβλημα για ολόκληρη την δυτική Μεσόγειο, καθώς η Ιταλία αντιμετώπισε την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών το 2022, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η παραγωγή ελιών, ρυζιού arborio (που χρησιμοποιείται στο ριζότο) και ντομάτας. Έτσι, η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται μειωμένη κατά 37% φέτος, στους 208.000 τόνους. Πηγή: oliveoiltimes.comΑντίθετα, όπως γράφει το Quartz, η Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει την σοδειά της, καθώς το κέντρο της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου μετακινείται προς την Ανατολή, λόγω των βροχών και των πιο ήπιων θερμοκρασιών

Ενώ η Δυτική Ευρώπη και οι χώρες της Β. Αφρικής βιώνουν ξηρασίες που σπάνε ρεκόρ και καύσωνες, οι παραγωγοί στη Μέση Ανατολή διαπιστώνουν ιδανικές καιρικές συνθήκες για τη σοδειά τους.
Η Τουρκία σχεδόν διπλασίασε την παραγωγή ελαιολάδου της το 2022, στους 400.000 τόνους, έναντι 228.000 τόνους την προηγούμενη χρονιά. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τουρκικές εξαγωγές αναμένεται να είναι φέτος τριπλάσιες σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template