Ο μεγιστάνας που έγινε δισεκατομμυριούχος και… ξαναφτώχυνε μέσα σε λίγα 24ωρα

Σάββατο 19 Αυγούστου 2023


Ήταν μια θυελλώδης εβδομάδα για τη Wall Street και ακόμη περισσότερο για την ανερχόμενη εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων VinFast Auto Ltd από το Βιετνάμ.
Η εικόνα… γιο-γιο της μετοχής της, με τα αστρονομικά κέρδη την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της στον Nasdaq, την Τρίτη και τις εξίσου θεαματικές απώλειες τις επόμενες τρεις ημέρες, δημιούργησε μια ανάλογη διακύμανση και στην προσωπική περιουσία του ιδρυτή της, Φαμ Νιετ Βουόνγκ, που είναι και ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που «δημιούργησε» η φτωχή ασιατική χώρα.

Ο Βουόνγκ που ελέγχει σχεδόν το σύνολο των μετοχών της εταιρείας είδε την προσωπική του περιουσία να «αυγατίζει» κατά περίπου 40 δισ. δολάρια μέσα σε μία ημέρα, λόγω της άκρως εντυπωσιακής πρεμιέρας της μετοχής στη Wall Street. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες αυξήσεις περιουσίας στο δείκτη που έχουν καταγραφεί ποτέ.

H μετοχή «άνοιξε» στα 22 δολάρια και ανέβηκε έως και στα 37,06 δολαρίων εκτινάσσοντας την αξία της εταιρείας πάνω από τα 85 δισ. δολάρια, ήτοι πάνω και από την αξία της GM που μετρά σε μία εβδομάδα περισσότερες πωλήσεις από αυτές που καταφέρνει η βιετναμέζικη εταιρεία σε ένα χρόνο. Ο ίδιος δε, ο Βουόνγκ μπήκε στη χρυσή ελίτ των billionaires. Όμως, στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις η μετοχή «ξεφούσκωσε» θεματικά χάνοντας πάνω από το μισό του ύψους 255% κέρδους που είχε αποκομίσει την Τρίτη.





Η αξία της VinFast έπεσε στα 37,4 δισ. δολάρια και η περιουσία του ιδιοκτήτη της κατέβηκε και πάλι κατά περίπου 53% στα 21 δισ. δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα γνήσιο success story για τον αυτοδημιούγητο γιο ενός στρατιωτικού και της ιδιοκτήτριας ενός καταστήματος τσαγιού. Ο νεαρός Φαμ διακρίθηκε από νεαρή ηλικία για το μαθηματικό του μυαλό κερδίζοντας μια υποτροφία για το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Μόσχας, όμως γρήγορα τον κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων ανοίγοντας ένα μικρό ρεστοράν με noodles στην Ουκρανία.

Σταδιακά το εστιατόριο μετατράπηκε σε μια επιχείρηση παραγωγής και πώλησης στιγμιαίων noodles που του απέφερε τα πρώτα κονδύλια για τη δημιουργία μιας εταιρείας αποξηραμένων τροφίμων, την Technocom, την οποία πούλησε στη Nestle το 2009 έναντι 150 εκατ. δολαρίων.

Κατόπιν στράφηκε στο real estate και sτον τουριστικό κλάδο, με τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων δημιουργώντας τελικά έναν πολυσχιδή κολοσσό, την Vingroup με συμφέροντα στην τεχνολογία, τη βιομηχανία, το λιανεμπόριο, τον τουρισμό, το real estate και τελικά και στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο όμιλος θεωρείται ο μεγαλύτερος της χώρας και ο ίδιος ο πλουσιότερος άνθρωπος του Βιετνάμ, από το 2015 και ο πρώτος του δισεκατομμυριούχος.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template