Ιδιωτική ασφάλιση: Ένα ακόμα βασικό «κλειδί» για την οικονομική ανάπτυξη

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023


Η πρόσφατη εμπειρία μας από την κακοκαιρία «Daniel» έφερε στην επιφάνεια πολλά προβλήματα, παραλείψεις και παθογένειες όχι μόνο του κράτους αλλά και εμάς των ίδιων. Έφερε το ζήτημα της ασφάλειας προσώπων, κατοικιών και επιχειρήσεων να βρίσκεται στο βασικό πλάνο για την υποχρέωση που έχουμε όλοι σαν κοινωνία να επενδύσουμε σε κάτι που αδιαφορούσαμε ως τώρα, την ασφάλιση.
Την ώρα που στη Λάρισα και στη Θεσσαλία μετρούν ακόμα τις πληγές τους, η ανάγκη για ασφάλιση είναι επιτακτική, οι πιο πολλές επιχειρήσεις δεν λειτουργούν σχεδόν καθόλου ή απλώς υπολειτουργούν.

Εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί πώς μια ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσο πολλών επιχειρήσεων ταυτόχρονα. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να επιλεχθεί μία καλή ασφάλιση, δηλαδή μία με προσιτό κόστος, μία εταιρεία με υψηλή φερεγγυότητα και αξιοπιστία, ώστε οι πελάτες –ιδιώτες και επιχειρήσεις– να είναι σίγουροι ότι θα είναι εξασφαλισμένοι. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν δείκτες που αξιολογούν τη φερεγγυότητα κάθε ασφαλιστικής επιχείρησης.

Αν λοιπόν όλες οι επιχειρήσεις έχουν το δικό τους πρόγραμμα ασφάλισης τότε και το κράτος θα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση σχετικά με τις αποζημιώσεις κάτι το οποίο θα ισχύσει από 1/1/2024 για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ. Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά και να αφορά το κτίριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα με τις επιχειρήσεις αυτές να μην περιλαμβάνονται σε καμία κατηγορία για αποζημίωση από το κράτος, στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περίπου 16.000 επιχειρήσεις.


Ασφαλιστικές εταιρίες και κυβέρνηση συμφωνούν, λοιπόν, ότι έχει έρθει η ώρα για μια οριστική ρύθμιση σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας, όπως σχολιάζει η ασφαλιστική αγορά, η ασφάλιση των κατοικιών είναι η ρύθμιση στην οποία πρέπει να δοθεί έμφαση καθώς για τις περισσότερες επιχειρήσεις η υποχρεωτική ασφάλιση για τα περιουσιακά στοιχεία, τις υποδομές αλλά και για τους εργαζόμενους τους, είναι επιβεβλημένη διαδικασία.

Επιπλέον, η ασφαλιστική αγορά τονίζει τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην «εκπαίδευση» των ίδιων των πολιτών προκειμένου να κατανοήσουν την σημασία της πρόληψης για την προστασία της περιουσίας τους και ότι η ασφάλιση δεν αποτελεί «ένα ακόμη χαράτσι». Διαφορετικά, ακόμη και που θα αυξηθεί το ποσοστό ασφαλισμένων κατοικιών στη χώρα δεν θα υπάρχει ασφαλιστική συνείδηση.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα ασφαλίζονται περίπου 1 εκατομμύριο σπίτια από τα 6,5 εκατομμύρια, δηλαδή το ποσοστό ανέρχεται σε 15% (τα περισσότερα είναι στις πόλεις, στην επαρχία είναι χαμηλότερα τα νούμερα ενώ συνολικά τα περισσότερα αφορούν όσους έχουν αγοράσει σπίτι με στεγαστικό δάνειο). Στις επιχειρήσεις το ποσοστό ανέρχεται σε 40%. Ασφαλίζονται δηλαδή 200.000 επιχειρήσεις από τις 500.000, με τουλάχιστον ένα εργαζόμενο.

Είναι αλήθεια πως οι ασφαλιστικές εταιρίες ετοιμάζουν τις δικές τους προτάσεις προς την κυβέρνηση σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλεια κατοικιών και επιχειρήσεων δίνοντας έμφαση στα κίνητρα για την αναβάθμιση των ακινήτων. Είναι διάχυτη η αίσθηση που επικρατεί στις ασφαλιστικές εταιρίες ότι επιτέλους πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος έτσι ώστε να υπάρξουν συνθήκες και προϋποθέσεις ώστε ο αριθμός εκείνων που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε σύναψη ιδιωτικής ασφάλισης να αυξηθεί. Όλη αυτή η προσπάθεια της ασφαλιστικής αγοράς και του κράτους θα πρέπει να επιτευχθεί με προτάσεις που θα πρέπει να είναι εφικτές και υλοποιήσιμες και μιλάμε βέβαια για το κόστος ασφάλισης .
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template