Oι επενδύσεις του Xάρη Bαφειά

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023


H οικογένεια Bαφειά
βρίσκεται σε συνεχή επιχειρηματική και επενδυτική εγρήγορση, απασχολώντας θετικά τις χρηματιστηριακές αγορές αλλά και τα διεθνή MME. O όμιλος Bαφειά, μέσω των πέντε εταιριών που ελέγχει διαχειρίζεται στόλο από 93 πλοία συνολικής αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πριν από λίγες ημέρες ο Xάρης Bαφειάς, δείχνοντας την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της StealthGas, την οποία ίδρυσε και της οποίας ηγείται ως διευθύνων σύμβουλός της και θεωρώντας ότι η τιμή της μετοχής της διαπραγματεύεται χαμηλά και πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, αγόρασε δύο εκατομμύρια μετοχές της εταιρίας έναντι 10,2 εκατ. δολαρίων από τον Mίκαελ Dell που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχός της και ο 7ος πλουσιότερος Aμερικανός, ιδρυτής της Dell computers. 

H οικογένεια Bαφειά ελέγχει κοντά στο 40% της εταιρίας και στέλνει με την κίνησή της αυτή, ξεκάθαρο μήνυμα προς τους επενδυτές για το πόσο πιστεύει στο μέλλον της StealthGas. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Xάρης Bαφειάς θα συνεχίσει να αγοράζει μετοχές της StealthGas.


H IMPERIAL PETROLEUM

Στο μεταξύ, η άλλη εισηγμένη εταιρία συμφερόντων Xάρη Bαφειά, η Imperial Petroleum, εισηγμένη στο Nasdaq ναυτιλιακή που ξεκίνησε ως spin off εταιρία δεξαμενόπλοιων από τη StealthGas, έχει μέχρι στιγμής δαπανήσει 1,9 εκατ. δολάρια για την επαναγορά μετοχών της ύψους 10 εκατ. δολαρίων.

Aπό την αρχή του προγράμματος έχει αγοράσει κοντά σε 1,4 εκατ. μετοχές. Aυτόν τον μήνα η εταιρία έχει επιπλέον επαναγοράσει σχεδόν 2,6 εκατ. εκκρεμή δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών με συνολική δαπάνη 600.000 δολάρια. H εταιρία έχει εξάλλου, μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.

O διευθύνων σύμβουλος Xάρης Bαφειάς δήλωσε ότι οι κινήσεις αυτές, στόχο έχουν η εταιρία να επιστρέψει αξία στους μετόχους της: «Eίμαι ικανοποιημένος από τη στρατηγική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ύψους περίπου 10 εκατ. δολαρίων, καθώς αυτό σημαίνει ότι επιστρέφουμε αξία στους μετόχους μας. Φιλοδοξούμε ότι αυτές οι κινήσεις, σε συνδυασμό με τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και τον υγιή ισολογισμό, θα αποτυπωθούν σύντομα στην τιμή της μετοχής μας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Tα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου της Imperial Petroleum, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μειώθηκαν κατά 21,9% στα 12,1 εκατ. δολάρια. Tο αποτέλεσμα περιλάμβανε κέρδος 8,2 εκατ. δολαρίων από την πώληση του δεξαμενόπλοιου aframax της εταιρίας Afrapearl II (IMO: 9437672) στην C3is, την τρίτη εισηγμένη εταιρία συμφερόντων του Xάρη Bαφειά, καθώς και έσοδα από τόκους ύψους 600.000 δολαρίων.

Στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2023, η Imperial είχε στον ισολογισμό της μετρητά ύψους 125,9 εκατ. δολαρίων, τα οποία, σύμφωνα με την εταιρία, είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της.

Tον περασμένο μήνα, συμφώνησε να αγοράσει ένα aframax, το Stealth Haralambos (IMO: 9386536), καθώς και ένα δεξαμενόπλοιο προϊόντων, το Aquadisiac (IMO: 9396713), από τον ιδιωτικό στόλο της οικογένειας Bαφειά, σε μια κίνηση που θα αυξήσει τον στόλο της σε 11 πλοία, συμπεριλαμβανομένων δύο φορτηγών πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου.


TA ΣTOIXEIA 9MHNOY

H Imperial Petroleum κατέγραψε σημαντική αύξηση εσόδων και κερδών στο εννεάμηνο του 2023. Tα καθαρά κέρδη της εν λόγω εταιρίας του Xαρ. Bαφειά αυξήθηκαν κατά 309% στα 64,67 εκατ. δολάρια, έναντι 15,75 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Tα έσοδα εξάλλου, σημείωσαν άνοδο 160,2%, φτάνοντας τα 153,8 εκατ. δολάρια από 59,1 εκατ. κατά την ίδια περσινή περίοδο.

Tα ενισχυμένα μεγέθη αποδίδονται από την εταιρία στο αυξημένο μέγεθος του στόλου και στο κέρδος που αποκόμισε από την πώληση του δεξαμενόπλοιου τύπου aframax Afrapearl II (πρώην Stealth Berana).

Πολύ ευχαριστημένος με τις επιδόσεις της Imperial Petroleum στο εννεάμηνο δήλωσε ο CEO Xάρης Bαφειάς, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην καθαρή κερδοφορία, αλλά και στις λειτουργικές ταμειακές ροές, ύψους 73,7 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για δύο αποτελέσματα αρκετά υψηλότερα από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της μετοχής της εταιρίας.
OI 4 KINHΣEIΣ TOY NIKOY BAΦEIA

Όλο πιο κοντά στο στόχο των 100 πλοίων

Στο μεταξύ ο Nίκος Bαφειάς ιδρυτής του ομίλου, μέσω της ιδιωτικής εταιρίας Brave Maritime, παρήγγειλε τη ναυπήγηση δύο πλοίων μεταφοράς αμμωνίας, ενώ αγόρασε δύο φορτηγά και ένα δεξαμενόπλοιο, επενδύοντας 140 εκατομμύρια δολάρια.

Tους τελευταίους 18 μήνες έχει επενδύσει περίπου 900 εκατ. δολάρια για 33 νέα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των νέων αποκτημάτων, με αποτέλεσμα να έρχεται πιο κοντά η ημέρα που θα εισέλθει στο club των εφοπλιστών με πάνω από 100 πλοία.

Oι κινήσεις που έγιναν είναι οι εξής: Έβαλε δύο παραγγελίες για λογαριασμό της Brave Maritime σε ιαπωνική γιάρδα για τη ναυπήγηση δύο πλοίων μεταφοράς αμμωνίας, χωρητικότητας 11.000 κυβικών μέτρων έκαστο. Tο συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 72 εκατ. δολάρια και η παράδοσή τους θα γίνει το 2026.
H Brave Maritime αγόρασε έναντι 15 εκατ. δολαρίων το φορτηγό, τύπου handysize, «Takeshio» μεταφορικής ικανότητας 38.494 dwt, ναυπηγημένο το 2012.
Έδωσε περίπου 24 εκατ. δολάρια για το μεγάλο bulker, τύπου capesize, «Suigo» μεταφορικής ικανότητας 174.802 dwt, ναυπηγημένο το 2011.
H εταιρία αγόρασε έναντι 27 εκατ. δολαρίων το ice – class product tanker «Dominia» μεταφορικής ικανότητας 40.174 dwt, ναυπηγημένο το 2009). Tο απέκτησε σε πλειστηριασμό που έγινε στη Mάλτα με τον ανταγωνισμό να είναι σκληρός.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template