Η δικαστική διαμάχη της οικογένειας των εφοπλιστών Καρνέση, η Revoil με τα 580 πρατήρια και το νησί στην Εύβοια που το διεκδικεί και ο Μάρης Εμπειρίκος.

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Αποφασισμένος να σκοτώσει και να σκοτωθεί ήταν ο 70χρονος Αιγύπτιος ο οποίος εισέβαλε το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας της οικογένειας Καρνέση
στη Γλυφάδα και, κραδαίνοντας μία καραμπίνα, άρχισε να παίρνει ζωές παίρνοντας στον τάφο του την αιτία του μακελειού.
Από τα πυρά του έπεσαν νεκροί η αδερφή του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, Μαρία Καρνέση, ο διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής, Αντώνης Βλασσάκης, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την αδελφή της Μαρίας Καρνέση, και ο πρώην καπετάνιος και υπάλληλος στο λογιστήριο της εταιρείας Ηλίας Κουκουλάρης.

Η Μαρία Καρνέση, αδελφή της γυναίκας του Αντώνη Βλασάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης λίγο πριν ανοίξει πυρ φέρεται να είπε απευθυνόμενος προς τα στελέχη της εταιρείας πως «ήρθα να ξεκαθαρίσουμε λογαριασμούς».

Έφθασε στην επιχείρηση λίγο μετά τις 10.00 το πρωί με ένα ασημί Νιssan X-trail και, σύμφωνα με αναφορές, είπε στον φύλακα, σε ήρεμο τόνο, πως ήρθε προκειμένου να τακτοποιήσει κάποιες εκκρεμότητες. Στάθμευσε το όχημα στο υπόγειο και, μέσω του κλιμακοστασίου, ανέβηκε στον πρώτο όροφο όπου βρέθηκε ενώπιον των θυμάτων του. Σήκωσε την καραμπίνα και, δίχως δισταγμό, τους πήρε τη ζωή. Στη συνέχεια επέστρεψε στο υπόγειο και έβαλε τέλος στη ζωή του.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Μαρία Καρνέση δέχθηκε τα πυρά στο κεφάλι και στο στήθος, ο γαμπρός της στο κεφάλι και ο καπετάνιος στον ώμο.


Ακολούθως, ο 70χρονος εντοπίστηκε θανάσιμα τραυματισμένος σε αποθήκη του υπογείου των εγκαταστάσεων. Δίπλα του βρέθηκε η καραμπίνα που έφερε.


Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημα με το οποίο είχε μεταβεί στην εταιρεία ο δράστης, βρέθηκε ένα περίστροφο.

Πρόκειται για τον Αριστείδη Ελ Μπουράι - γνωστό ως «Άρη» - που επί 36 συναπτά χρόνια εργαζόταν για την εφοπλιστική οικογένεια που κατείχε, μεταξύ άλλων, την εταιρεία της Γλυφάδας.

Ο άνδρας φέρεται να ήταν μεταξύ των απολύτως έμπιστων της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση. Εργαζόταν για δεκαετίες ως επιστάτης τόσο στην επιχείρηση όσο και στην παραθεριστική κατοικία της οικογένειας στο Τραγονήσι Πεταλιών. Στη συνέχεια, μάλιστα, και επί σειρά ετώ φρόντιζε τη μητέρα των τριών αδελφών Καρνέση, η οποία τον είχε βαφτίσει και Χριστιανό.

Ο δράστης χαρακτηρίζεται ως ανθρωπος εμπιστοσύνης, που είχε τον έλεγχο των πάντων στο νησί.


Η European Navigation ιδρύθηκε το 1979. Ο Σπύρος Καρνέσης, είναι επίσης μέτοχος με 63,8%, στην εισηγμένη ΕΛΙΝΟΙΛ η οποία ιδρύθηκε το 1954 και αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον δυναμικούς ενεργειακούς ομίλους στην Ελλάδα, με ένα πανελλαδικό δίκτυο 580 πρατηρίων.

Παράλληλα ο Καρνέσης συμμετέχει στην εταιρεία «Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ» που ελέγχει το γνωστό νησιωτικό σύπλεγμα στην Εύβοια.


Τα τελευταία χρόνια το όνομα του εφοπλιστή έγινε ιδιαίτερα γνωστό λόγω της υπόθεσης περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Πεταλιών. Το γνωστό νησιωτικό σύμπλεγμα στην Εύβοια, αποτελεί ιδιοκτησία της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, για την τύχη της οποίας έχουν πολυετή δικαστική διαμάχη οι εφοπλιστές Μαρής Εμπειρίκος και Σπύρος Καρνέσης.

Η τελευταία δικαστική κίνηση έγινε το 2022, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει στον Μαρή Εμπειρίκο ότι εκείνος είναι που κατέχει το 50% των μετοχών της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, ενώ με βάση τη μελέτη εκτίμησης από την εταιρεία Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants, η αξία ολόκληρου του συμπλέγματος αποτιμάται στα 77.230.000 ευρώ.

Η οικογένεια Καρνέση απέκτησε από την οικογένεια Νικ. Παπαλιού το 50% της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, το 1986. Ο κ. Μαρής Εμπειρίκος υποστηρίζει στην αγωγή του πως μέχρι το 2007 οι σχέσεις των δύο μετόχων ήταν εξαιρετικές. Η οικογένεια Εμπειρίκου είχε χτίσει από το 1916 τη βίλα της στο Χερσονήσι των Πεταλιών, ενώ ο κ. Καρνέσης διαθέτει κατοικία στο Τραγονήσι.

Ο κ. Εμπειρίκος υποστηρίζει στην αγωγή πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του με την πλευρά Καρνέση, έγινε προσπάθεια ώστε να διανεμηθεί το νησιωτικό σύμπλεγμα μεταξύ των δύο μετόχων της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ που δεν απέδωσε. Αντίστοιχη απόπειρα έγινε και αργότερα, πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα διαμάχη είχε καταγραφεί και μεταξύ των μελών της οικογένειας.
Πίσω από τον πόλεμο αυτό, στο εσωτερικό της εταιρείας στη Γλυφάδα βρίσκεται η διαχείριση περιουσίας ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι αδελφές Δέσποινα (78 ετών) και πλέον δολοφονημένη Μαρία Καρνέση (76 ετών) αντίστοιχα, όπως επίσης και ο σύζυγος της Δέσποινας Καρνέση, Αντώνης Βλασσάκης (79 ετών) επίσης δολοφονημένος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν στραφεί κατά του αδελφού των δύο γυναικών, Σπύρου Καρνέση.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της αγωγής των δύο αδελφών, Δέσποινας και Μαρίας Καρνέση, «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» ο αδελφός τους Σπύρος Καρνέσης φέρεται να πήρε στα τέλη της περσινής χρονιάς από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια, τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία και τα ιδιοποιήθηκε.

Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρονται να υποστηρίζουν ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά.

Ο Σπύρος Καρνέσης φέρεται να υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στον ίδιο και πώς η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοί του, που ο ίδιος ευεργετούσε.

Στο βασικό «μέτωπο» της αγωγής, οι αδελφές Μαρία και Δέσποινα Καρνέση και ο σύζυγος της δεύτερης, Αντώνης Βλασσάκης, φέρονται να αναφέρουν, ότι από το 1978 οι δύο αδελφές και από το 1980 ο Αντώνης Βλασσάκης άρχισαν να συνεργάζονται με τον Σπύρο Καρνέση στα πλαίσια μιας εταιρικής σχέσης.

Οι βασικοί όροι εταιρικής σχέσης έχουν εγγράφως αποτυπωθεί από τον αντίδικό τους, φέρονται να διατυπώνουν οι ίδιοι στην αγωγή τους.

Σύμφωνα με τους ενάγοντες, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δημιουργήσαν οι τρεις τους, μεταξύ άλλων, έναν ολόκληρο ναυτιλιακό όμιλο εταιρειών, ποντοπόρων πλοίων, του οποίου σήμερα αποκλειστική διαχειρίστρια είναι εταιρεία European Product Carriers. Από την πολυετή αυτή συνεργασία προέκυψαν σημαντικά καθαρά κέρδη, από τα οποία λαμβάνουν μερίσματα (πολλών εκατομμυρίων ευρώ) ο καθένας από αυτούς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Το 1994 μετά από οικογενειακό συμβούλιο στη Γλυφάδα, ρυθμίζονται οι διοικητικοί ρόλοι των εμπλεκομένων στην τότε βασική διαχειρίστρια εταιρεία European Navigation, φέρονται να υποστηρίζουν οι ενάγοντες. Στο ίδιο κείμενο οριοθετείται, η διανομή μερισμάτων στο 38% των καθαρών κερδών.

Ο Σπύρος Καρνέσης φέρεται να έχει τα 10/38, από 5/38 η κάθε μία από τις δύο αδελφές και 3/38 ο γαμπρός του εφοπλιστή. Τα υπόλοιπα των μερισμάτων πήγαιναν στην άλλη αδελφή, σε πρόσωπα της οικογένειας που δεν βρίσκονται πια εν ζωή, καθώς και σε εργαζόμενους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Αργότερα, τα σε αποθεματοποίηση διαθέσιμα ανέβηκαν στο 72% των καθαρών κερδών, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Και υπό τις συνθήκες αυτές, σύμφωνα με όσα φέρονται να υποστηρίζουν οι ενάγοντες, το μερίδιο του Σπύρου Καρνέση ανέβηκε στο 43,48% και των τριών υπολοίπων στο 56,52%.

Οι τρεις προσφεύγοντες φέρονται να αναφέρουν στην αγωγή τους πως κέρδη, αρχικώς τα διατηρούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των υπεράκτιων πλοιοκτητριών εταιρειών.

Στη συνέχεια όμως (σταδιακά από το 2013 – 2014) προτίμησαν τα κέρδη αυτά μαζί με τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των ναυτιλιακών εταιρειών τους (δηλαδή των πλοιοκτητριών) να διατηρούνται ως επί το πλείστον στους τραπεζικούς λογαριασμούς της διαχειρίστριας εταιρείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Και επί αυτών των κερδών ο καθένας εξ αυτών φέρεται να είχε κατά τη συμφωνία τους δικαίωμα να κάνει έναντι ανάληψη κερδών όποτε το επιθυμούσε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε σχέση με το περιεχόμενο της αγωγής των τριών (σ.σ. αδελφές Καρνέση κλπ), όταν αργότερα απαιτήθηκε από το νόμο για τη διαφάνεια των εισοδημάτων των πλοιοκτητών (αποφυγή ξεπλύματος χρήματος ή χρηματοδότησης τρομοκρατών κ.λ.π.) «η ονομαστικοποίηση των μετοχών των πλοιοκτητριών εταιρειών του ομίλου μας, τις μετέφεραν για διευκόλυνσή μας, στο όνομα του αντίδικου (σ.σ. Σπύρου Καρνέση). Και αυτό γιατί ο αντίδικος κυρίως φαινόταν προς τους τρίτους, π.χ. τράπεζες, και του είχανε (οι τρεις προσφεύγοντες) απόλυτη εμπιστοσύνη».

Ωστόσο, ο Σπύρος Καρνέσης, όπως υποστηρίζουν οι αδελφές του (Δέσποινα, Μαρία) και ο σύζυγος της Δέσποινας (Αντώνης Βλασάκης) «προέβη στη μεταφορά των κερδών τους από τη διαχειρίστρια σε άλλη εταιρεία που ελέγχει πλήρως ο αντίδικος, Σπύρος Καρνέσης, και σε προσωπικό λογαριασμό του βάσει οδηγιών του, με παραπειστική (όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε) αιτιολογία».

Όπως συγκεκριμένα, φέρεται να αποτυπώνεται την άνοιξη του 2022 ο αντίδικος, Σπύρος Καρνέσης, ενημερώνει πως θεωρεί ότι δεν είναι ασφαλές αυτό το μεγάλο ποσό καθαρών κερδών να βρίσκεται στα ταμεία της διαχειρίστριας εταιρείας ή των πλοιοκτητριών εταιρειών.

Για τον λόγο αυτόν στα τέλη Απριλίου 2022 ο Σπύρος Καρνέσης προχωρά στη σύσταση μίας νέας υπεράκτιας εταιρείας, με την NAEK FINANCE Inc που έχει φερόμενη καταστατική έδρα στη Μονρόβια Λιβερίας.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυτής φέρεται να αποτελείται από 500 μετοχές ονομαστικής αξίας εκάστης 1 δολαρίου και μέτοχος αυτών ορίζεται ο Σπύρος Καρνέσης, ενώ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας αυτής ορίζονται ίδιος και τα τρία παιδιά του.

Τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τις ίδιες ο αντίδικος αποστέλλει σε στις 2 αδελφές και τον κο Βλασάκη μία σειρά από επιστολές όπου αυτός, επικαλούμενος τη μετοχική του ιδιότητα σε κάθε μία από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, ζητά τη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων που ήταν κατατεθειμένα στους πιο πάνω λογαριασμούς ως καθαρά κέρδη από τη μεταξύ μας σχέση κατά τα ανωτέρω (που είχαν προκύψει από την εκμετάλλευση και πώληση πλοίων) σε λογαριασμούς της ως εταιρείας “NAEK FINANCE INC.» σε ελβετικές και ελληνικές τράπεζες.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template