«Κλειδώνει» στα 830 ευρώ μεικτά η αύξηση του κατώτατου μισθού

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024


«Κλείδωσε» η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Απριλίου θα είναι πέριξ των 830 ευρώ µεικτά και των 705 ευρώ καθαρά.
Η υπουργός Εργασίας ∆όµνα Μιχαηλίδου κατέθεσε ήδη, χθες, στη γραµµατεία του υπουργικού συμβουλίου την εισήγησή της, µε την τελική απόφαση να ανακοινώνεται την ερχόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», στο πιθανό ενδεχόμενο η αύξηση να είναι κοντά στα 50 ευρώ µεικτά, ήτοι 6,4%, οι περίπου 600.000 εργαζόμενοι που αµείβονται µε τον κατώτατο µισθό ή ηµεροµίσθιο θα δουν µηνιαία αύξηση κατά περίπου 40 ευρώ καθαρά, καθώς το ποσό που καταλήγει τελικά στην τσέπη τους, από 666,85 ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέλθει από 1ης Απριλίου στα 705,96 ευρώ. 

Εφόσον, δε, δικαιούνται και µισθολογικές ωριµάνσεις, τις λεγόµενες τριετίες, που «ξεπάγωσαν» για τους δικαιούχους από 1ης Ιανουαρίου 2024, οι µισθωτοί θα δουν επιπλέον ποσά, µε το ανώτατο ποσό (τρεις τριετίες) να φθάνει έως και τα 1.079 ευρώ µεικτά, δηλαδή 781,8 ευρώ καθαρά.




Αναλυτικά, βάσει των υπολογισµών, στην περίπτωση πάντα που το σενάριο των 830 ευρώ επιλεγεί, τότε οι τριετίες θα ανέλθουν στα 913 ευρώ η 1η, δηλαδή 761,73 ευρώ καθαρά, στα 996 ευρώ η 2η, δηλαδή 817,47 ευρώ καθαρά, και στα 1.079 ευρώ η 3η, που αντιστοιχούν µετά τους φόρους και τις εισφορές σε 871,8 ευρώ καθαρά.


Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να προστεθεί επιπλέον 10% από το επίδοµα γάµου.


Η νέα αύξηση στον κατώτατο µισθό θα φέρει ένα βήµα πιο κοντά τον στόχο για κατώτατο µισθό στα 950 ευρώ µέχρι το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας και µέσο µισθό στα 1.500 ευρώ. Ηδη από 1ης Απριλίου 2023 βρίσκεται εν ισχύι η αύξηση του κατώτατου µισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ µεικτά για τους χαµηλόµισθους εργαζοµένους.

Βάσει, δε, των εισηγήσεων των φορέων και των κοινωνικών εταίρων, κατά τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε τις προηγούµενες ηµέρες, και του πορίσµατος των εµπειρογνωµόνων και του Κέντρου Προγραµµατισµού και Οικονοµικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η αύξηση θα είναι σίγουρα πάνω από τον πληθωρισµό του 2023 και πιο κοντά στο 5% µε 6,5%.

Αν και το πόρισµα δεν είναι δεσµευτικό για την κυβέρνηση, προτείνει αυξήσεις µεταξύ 4% και 5%. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε κατώτατο µισθό αυξηµένο κατά περίπου 30 µε 40 ευρώ, ώστε από 780 ευρώ που είναι σήµερα να πάει σε 811,2 έως 819 ευρώ µεικτά αντίστοιχα. Σύµφωνα βέβαια µε τους οικονοµολόγους και τους ειδικούς, η αύξηση που θα ανακοινωθεί την επόµενη εβδοµάδα θα είναι της τάξης των 50 ευρώ περίπου, κάτι που σηµαίνει πως ο κατώτατος θα «κλειδώσει» κοντά στα 830 ευρώ.

Κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης, οι προτάσεις εργοδοτών και εργαζοµένων «απείχαν» κατά 12 ποσοστιαίες µονάδες, καθώς ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ πρότειναν αυξήσεις πέριξ του 3,5% µε 5%, όµως η ΓΣΕΕ εισηγήθηκε αύξηση 16,4% (128 ευρώ) προκειµένου ο νέος κατώτατος να διαµορφωθεί στα 908 ευρώ µεικτά.

Να σηµειωθεί, επίσης, ότι η όποια αύξηση αποφασιστεί θα οδηγήσει σε αναπροσαρµογή και πολλών επιδοµάτων που συνδέονται µε το ύψος του κατώτατου, µεταξύ των οποίων το επίδοµα ανεργίας που λαµβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι. Εφόσον, δε, το κατώτατος µισθός φθάσει στα 830 ευρώ, το επίδοµα ανεργίας θα αυξηθεί στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι σήµερα. 

Μεταξύ άλλων θα αυξηθούν επίσης: – Ειδική παροχή µητρότητας. – Επίδοµα γονικής άδειας. – Επίδοµα αποφυλακισµένων. – Αφερεγγυότητας εργοδότη. – Εποχικό οικοδόµων. – Εποχικό σµυριδεργατών. – Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισµό.

– Ειδικά κλαδικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραµοποιών – πλινθοποιών και µισθωτών ναυπ/κής ζώνης).

– Βοήθηµα µη µισθωτών. – Επίδοµα εργασίας. – Αποζηµίωση µαθητών ΕΠΑΣ. – Επίδοµα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ∆ΥΠΑ).

– Απόκτησης εργασιακής εµπειρίας.

– Προγράµµατα απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα. – Προγράµµατα απασχόλησης. – Επίδοµα εργαζόµενων φοιτητών για τη συµµετοχή σε εξετάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την οριστική της απόφαση την Τετάρτη, λαµβάνοντας υπόψη, όπως τονίζουν κατά τη διάρκεια όλου του προηγούµενου διαστήµατος τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης όσο και η αρµόδια υπουργός Εργασίας ∆όµνα Μιχαηλίδου, αφενός την πίεση που έχουν οι µισθωτοί οι οποίοι αµείβονται µε τον κατώτατο µισθό, αφετέρου τις αντοχές των επιχειρήσεων και της οικονοµίας.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template